Wizz Air става по-зелена компания с Airbus A321neo

A320neo осигурява 20% икономия на гориво и намалява шума с 50% (източник: WizzAir)

Нискотарифният превозвач Wizz Air получи в Хамбург своя първи от общо 256 поръчани самолета Airbus A321neo, с които авиокомпанията става най-големият клиент на Airbus в света за този модел и ще намали екологичния си отпечатък.

A321neo е самолет от ново поколение, оборудван с два двигателя Pratt & Whitney GTF и с най-широката в света кабина с една пътека с 239 места и с еднокласна конфигурация, като предлага типичните за Wizz Air гъвкавост, икономия на гориво и ниски оперативни разходи.

Към днешна дата Wizz Air вече управлява флотилия от 108 самолета Airbus A321 и A320, изпълняващи полети в цяла Европа. С 5 самолета A321ceo и 256 броя поръчани A321neo и A320neo, компанията е най-големият клиент на Airbus по света за този тип самолети.

A320neo и неговите производни модели самолети от типа neo използват двигатели от ново поколение и иновативен дизайн на кабината, осигуряващи 20% икономия на гориво. A321neo също така идва със значителни екологични предимства, като почти 50% намаление на шума в сравнение с предишното поколение самолети.

От пускането му в експлоатация в началото на 2016 г. двигателят Pratt & Whitney GTF демонстрира обещаната способност да намали изгарянето на гориво с 16% и на емисиите на азотен оксид с 50%.

„Този иновативен самолет ще ни позволи да се превърнем в една от най-зелените авиокомпании и същевременно да намалим оперативните си разходи в настоящата макроикономическа среда“, коментира пристигането на първия A320neo Йозеф Варади, главен изпълнителен директор на Wizz Air.

Коментар