Над 100 са операторите на IoT мрежи в света

Една смарт крушка също може да е част от интернет на нещата (източник: CC0 Public Domain)

Към края на март тази година 102 компании в света оперират мрежи за интернет на нещата (IoT), базирани на технологии NB-IoT или LTE-M, според доклад на Международната асоциация на доставчиците на мобилни решения (GSA).

Мрежи с технологии NB-IoT или LTE-M работят в 52 държави в света, като в 19 от тях 20 оператора използват едновременно и двете технологии, сочат резултатите от изследването на GSA.

NB-IoT (narrowband IoT) е основен стандарт за връзка при IoT мрежите, който се отличава с енергийна ефективност и способност да предава малки съобщения на високи скорости.

Преходът към NB-IoT не изисква от операторите да пренастройват инфраструктурата си – достатъчно е да обновят софтуера на базовите станции, които осигуряват необходимото покритие.

LTE-M се явява алтернатива на NB-IoT, но и двата стандарта стъпват на технология LPWAN (Low-power Wide-area Network – „енергийно-ефективна мрежа за далечни разстояния“).

Към края на март 149 оператора в 69 държави инвестират в NB-IoT и LTE-M, или само в една от двете технологии. 88 оператора в 50 страни вече са пуснали мрежи на база NB-IoT, а 34 компании в 24 държави внедряват мрежи с използване на LTE-M, отбелязва GSA.

Коментари по темата: „Над 100 са операторите на IoT мрежи в света”

добавете коментар...

  1. aze

    ako svetnem na organizmi razlichni ot nashiq vid s tazi tehnologiq to kakav e vremeviq diapazon
    dokato ni razbiqt energiinoto biopole

  2. :о)

    Това го прочетох 2 пъти и все още ми звучи на китайски.
    Уат дъ фак? Половината световно население няма ток и компютър, за какво по дяволите говорим LTE-M? LTE-Ebimumaikata?

Коментар