IoT технология пести средства на общините

„NB-IoT е само една част от пъзела. По-голямата част е да намерим правилните случаи, в които да я внедрим“, казва Питър Гаспър, водещ IoT експерт в A1 Telekom Austria Group (източник: A1 България)

Технология „Narrowband Internet of Things“ (NB-IoT) ще спести средства на общините и ще оптимизира преноса на данни между умните устройства, заяви Питър Гаспър, водещ IoT експерт в A1 Telekom Austria Group по време на конференцията „Smart Cities and Mobility“ вчера в София.

NB-IoT стандартът може да бъде имплементиран в индустрията с цел изграждане на умни градове, стана ясно от лекцията на Питър Гаспар на тема „Мобилни технологии за интелигенти комунални услуги”.

„NB-IoT притежава няколко предимства: по-ниска консумация на енергия и по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие, по-ниска цена на хардуерното оборудване, лицензиран честотен спектър, висока сигурност и възможност за дистанционно управление”, разказа експертът от А1.

По неговите думи, NB-IoT е само една част от пъзела. „По-голямата част е да намерим правилните случаи, в които да я внедрим”, допълни Гаспар, като наблегна, че това трябва да бъде подходът при изграждането на умни градове.

А1 България вече предлага редица продукти в сферата на IoT. Усилията на компанията в тази насока са базирани на NB-IoT стандарта, тъй като той е най-подходящ за изграждане на мрежа от голям брой умни устройства, които да могат да обменят информация помежду си в реално време.

Именно с помощта на тази технология А1 предлага решения за контрол на въздуха, управление на отпадъци, интелигентно осветление и умно паркиране. Компанията представи решения в тази посока за пръв път през пролетта на 2018 г. на събитие в Монтана, като вече има реализирани пилотни проекти за институциите и бизнеса.

За разлика от другите стандарти за изграждане на мрежи от типа „интернет на нещата“, NB-IoT предлага редица предимства, най-важното от които е двупосочна комуникация между устройствата.

Така например, чрез NB-IoT в бъдеще ще можем през смартфона да попитаме умния си хладилник дали има нужда от нещо за пазаруване вкъщи. Хладилникът ще може да прецени, например, че има прекалено малко зеленчуци и да отговори на смартфона, който да изготви списък с нужни продукти за пазаруване и да го покаже като нотификация.

Освен това използването на NB-IoT означава по-ниски разходи за хардуера, по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие на закрито, оптимизиран пренос на данни, ниска латентност на сигнала и висока сигурност на връзката.

В световен мащаб „интернет на нещата“ и мрежите от умни устройства ще играят все по-важна роля в живота ни. До 2025 г. се очаква да има над 25 милиарда IoT връзки между различни умни устройства, като 13,8 милиарда от тях ще бъдат индустриални, а 11,4 милиарда – потребителски.

Коментар