Два враждуващи IoT лагера заравят томахавката?

Доставчиците на евтин „интернет на нещата” са изправени срещу клетъчната индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

След години на ожесточено съперничество двете IoT технологии Sigfox и LoRaWAN може би ще заровят томахавката. Конкурентните системи биха могли да се „сприятелят” и да представляват една чудесна „сплав” в изграждането на IoT системи.

За помирението говори Анри Бонг, съосновател и главен изпълнителен директор в тайванския Sigfox оператор и разработчик IoT UnaBiz. Негово дело са някои мащабни проекти на пазара. „Не мога да кажа какво се случва между тези две екосистеми. Мога да говоря само от името на UnaBiz. Но очаквам и виждам бъдеще, в което LoRaWAN и Sigfox работят заедно, съвместно”, казва той, цитиран от EnterpriseIoTinsights.

Едва ли е изненадващо; логиката сочи, че тези технологии-близнаци, които са подкрепили голяма част от пазара на интернет на нещата и които изглеждат напълно допълващи се, навярно биха работили добре заедно, особено когато се побратимят, конкурирайки добре утвърдената клетъчна индустрия. „Слабите страни на всеки един са силните страни на другия”, посочва Бонг.

Враждата между двете технологии е толкова дългогодишна, че все още е шокиращо за човек да чуе, че може би двете системи могат да се допълват взаимно и да се обединят, за да са „по-силни срещу един общ противник”. Бонд е сигурен, че не е единственият, който вижда потенциал двете технологии да се обединят. „Не съм единственият, който вярва в това”, казва той.

„Проблемът е, че Sigfox и LoRa нямат за какво да спорят помежду си”, казва шефът. „Те се борят за парче от пая, което всеки ден става все по-малко [в проценти] – заради клетъчния бизнес, който пък е подкрепен от всички гиганти в бранша. Изведнъж тези два лагера осъзнаха какво стои пред тях – цялата клетъчна индустрия, подредена срещу куп малки „разрушители”, насърчаващи ултра-евтин „интернет на нещата”. Така че аз се надявам на някои полезни взаимодействия занапред”.

Коментар