Uber и Lyft ще возят безплатно до вакс-центровете в САЩ

Колите на Uber ще возят безплатно клиенти до ваксинационните центрове
(снимка: CC0 Public Domain)

Компаниите за транспортни услуги Uber и Lyft са готови да предложат безплатно возене на всеки, който пътува до или от местата за ваксинация против Covid-19. Засега само на територията на САЩ.

Безплатните курсове ще станат достъпни през следващите две седмици чрез приложенията на превозните фирми и ще се предлагат чак до 4 юли като част от усилията на правителството за увеличаване на ваксинирането на населението, обяви Белият дом във вторник.

Главният изпълнителен директор на Uber Дара Хосровшахи коментира: „Това е момент на гордост за мен, за Uber и за страната ни. Все повече и повече американци продължават да се ваксинират всеки ден – нека продължим да вървим напред, заедно”.

Новината идва в момент, в който търсенето на ваксини в САЩ се забавя – тенденция през последните седмици, отбелязва BBC. Това принуждава администрацията да измисля нови начини за мотивиране на хората да се ваксинират. Безплатните возения чрез популярните приложения за споделено пътуване бяха приветствани и подчертани от Белия дом като част от усилията за подпомагане на въвеждането на ваксината.

Нито една от двете фирми няма да получи заплащане от правителството за транспортирането на хора до и от обектите за ваксинация. Фирмите обаче заявиха, че ще поемат разходите сами. Мераклиите за безплатно возене ще получат код, който могат да използват, за да стигнат до и от мястото за ваксинация.

По-рано Uber и Lyft обявиха, че безплатните пътувания до клиниките за ваксини ще бъдат достъпни само за уязвими общности, които нямат здравеопазване и транспорт и са с повишен риск от Covid-19. Сега новата оферта ще бъде достъпна за всички жители на САЩ с предварително определен час за ваксина.

Lyft заяви, че кодът ще покрива 15 долара във всяка посока и очаква, че тази сума ще покрие „повечето, ако не цялата стойност на возенето за пътника”. Нейният съосновател и президент Джон Цимер заяви: „Ваксината е ключът към това всички да се продължим отново и ние сме горди да дадем своя дял, за да върви страната напред”.

Коментар