Nokia чака 5G сделки от санкциите срещу Huawei

Nokia се очертава като големият печеливш от проблемите на Huawei със САЩ (снимка: Nokia)

Натискът срещу китайските производители на телекомуникационно оборудване от страна на САЩ и техните съюзници може да донесе ползи за финландската компания Nokia в бизнеса с 5G технологии, смятат анализатори, на които се позовава CNBC.

След като редица правителства наложиха ограничения на Huawei за участие в търговете за 5G оборудване, Nokia се очертава като единственият доставчик на комплексни решения за телекомуникационните мрежи. На водещите телеком оператори остава да изберат Nokia за партньор във внедряването на мобилни мрежи от пето поколение, отбелязва анализатор от Canaccord Genuity.

Междувременно, вицепрезидентът на Nokia по изследвания и технологии Лаури Оксанен заяви, че разбира опасенията на властите и гражданите по отношение на сигурността при внедряване на 5G. Той добави, че Nokia прави всичко възможно нейните продукти да съответстват на най-високите стандарти за сигурност – от радио-оборудването до комутаторите и софтуера.

По думите на Оксанен, Nokia сега отговаря за телекомуникационни връзки по целия свят и не желае нейната апаратура да излезе от строя поради каквито и да е проблеми с киберсигурността.

Тим Хат, мениджър по изследвания в GSMA Intelligence, коментира, че за сметка на 5G технологиите, Nokia се опитва да си възвърне част от технологичното лидерство, което компанията загуби в последните 15 години, с настъпване на епохата на смартфоните.

През януари 2019 г. Финландия ще стане една от първите държави с комерсиална 5G мрежа в експлоатация. Шведският телеком Telia е един от трите оператора в страната с лиценз за доставка на комерсиални 5G услуги, получен след спечелване на търг на финландското правителство през октомври 2018 г.

Същевременно, китайската Huawei остава ай-големият играч в сферата на 5G технологиите, признават западните анализатори. През настоящата година компанията сключи 26 договора за мрежи от пето поколение и вече е доставила над 10 хиляди базови станции за 5G.

Коментари по темата: „Nokia чака 5G сделки от санкциите срещу Huawei”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Троянски кон на САЩ са Нокиа

  2. Anonymous

    До Хехе:

    Майкрософт купиха само подразделението за мобилни телефони, не цялата Нокия.

    Бизнесът с базови станции и оборудване за телекоми си остана финландски.

  3. Хехе

    Разбира се Micro$oft ще намажаш. Американска атака срещу китайска компания и поръчките печели американската компания…

Коментар