Autodesk погълна две компании за 1,5 млрд. долара

Autodesk издига софтуера за строителството като стратегически приоритет (снимка: Autodesk)

Лидерът в софтуера за проектиране Autodesk разширява портфолиото си от решения за строителството с покупката на две компании в сделки на обща стойност от 1,5 милиарда долара, за които съобщава Forbes.

След като в края на ноември погълна стартъпа PlanGrid за 875 млн. долара, сега разработчикът на AutoCAD придобива още една компания с позиции в строителния бранш – BuildingConnected за сумата от 275 млн. долара.

PlanGrid предлага софтуер за съвместна и отдалечена работа над чертежи, проекти, снимки и други документи, като заменя хартиените материали с техни цифрови копия. В компанията работят 400 души, а платените функции на софтуера се ползват от над 120 хиляди потребители.

BuildingConnected е известна с платформата си за търсене на строители и управление на търгове. Услугата, към която са свързани около 700 хиляди професионалисти, препоръчва изпълнители за конкретни проекти на базата на тяхната квалификация.

Покупката на двете компании е в изпълнение на стратегия на Autodesk, която издига като приоритет пазара на софтуер за строителството. Световният обем на този пазар се очаква да достигне 10 млрд. долара към 2020 г.

Коментар