AMD с най-изгодни акции сред Топ 500 компании

Успехът на AMD зависи както от графиката, така и от процесорите за РС и сървъри, което е предимство спрямо Nvidia (снимка: AMD)

Макар че в последните месеци поевтиняха, акциите на AMD се оказаха печеливши за по-дълъг период от време. Нещо повече, на годишна база ценните книжа на разработчика на процесори и графика са добавили 73% към стойността си, което ги прави най-изгодният актив за 2018 г. в индекса S&P 500.

От септември 2018 г., когато акциите на AMD достигнаха своя максимум, курсът им се понижи с 42%. В предходните месеци обаче ръстът на AMD бе изключително висок и дори превишаваше 200% на годишна база. Последвалата корекция не успя да направи непривлекателен този инвестиционен актив.

Въпреки че в последното тримесечие на 2018 г. AMD и Nvidia губиха стойност по една и съща причина – спадът в търсенето на решения за добив на криптовалута, инвеститорите не считат този проблем толкова сериозен за AMD, колкото за Nvidia. Докато целият бизнес на Nvidia е свързан с графичните ускорители, AMD разчита и на централни процесори – пазар, на който компанията се справя доста успешно напоследък.

Продажбите на десктоп и мобилни процесори Ryzen нарастват, все по-широко приложение намират и сървърните чипове EPYC. Освен това AMD получи допълнителна възможност да подобри своите позиции на процесорния пазар, заради проблемите на Intel по внедряване на 10-нм технология и дефицита на 14-нм чипове.

Ако графичното подразделение на AMD не може да осигури печалба на компанията, бизнесът със CPU-та компенсира това. Същевременно, очаква се през настоящата година AMD да засили позициите си на пазара за потребителска графика, благодарение на нови GPU с архитектура Navi, която ще конкурира силно Nvidia в сегментите от начално и средно ниво.

Бъдещето на AMD все пак не е безоблачно. Пазарната капитализация на компанията е сравнително малка – около $18 млрд., докато основните й конкуренти Nvidia и Intel струват съответно $83 млрд. и $216 млрд. Това означава, че AMD не може да инвестира много големи средства в изследвания и разработки. Според анализатори, AMD не е достатъчно активна на растящите пазари за изкуствен интелект и системи за автономно шофиране.

Коментар