Американци купиха руската Luxoft за 2 млрд. долара

Luxoft става собственост на DXC Technology в сделка на стойност 2 млрд. долара (източник: CC0 Public Domain)

Eдин от най-големите аутсорсинг разработчици – Luxoft, дъщерна компания на руския системен интегратор IBS – минава в американски ръце. Купувачът DXC Technology ще плати 2 млрд. долара за новата си придобивка, съобщи Cnews.

Двете страни обявиха официално сделката вчера, 7 януари, като тази дата фигурира и в справка на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC). Съгласно споразумението, DXC Technology ще плати по 59 долара за всяка акция на Luxoft.

До сключване на сделката, ценните книжа на Luxoft се търгуваха по $31 за акция, което означава, че купувачът ще надплати 86%. При отваряне на борсата днес се очаква акциите на Luxoft да достигнат $58 за брой.

Собственик с дял от 83% в Luxoft е руският системен интегратор IBS, който вече е одобрил сделката, а одобрение от останалите акционери не се изисква. DXC Technology ще придобие 100% от акциите, принадлежащи на IBS.

Очаква се сделката да бъде финализирана през юни 2019 г. След това акциите на придобитата компания няма да се търгуват на Нюйоркската фондова борса. Luxoft ще запази своя бранд и ще продължи да се управлява от сегашния изпълнителен директор Дмитрий Лощинин.

Официалното съобщение гласи, че двете компании ще предложат заедно решения за комплексна дигитална трансформация на клиентите чрез обединяване на възможностите за цифрово проектирани на Luxoft с опита на DXC в областта на ИТ модернизацията и ИТ интеграцията.

Luxoft има богат опит в работата с глобални клиенти в ключови отрасли като автомобилните и финансовите услуги, подчертават от DXC. Независимо от руските си корени, компанията се позиционира като международен разработчик с централа в Швейцария.

За Luxoft, основана през 2000 г., работят в момента около 13 хиляди души в различни градове на Русия и Украйна, в Румъния, Полша, България, Германия, Сингапур и Виетнам. Компанията излезе на Нюйоркската фондова борса през 2013 г.

DXC Technology бе създадена през 2017 г. чрез обединяване на CSC и подразделението Enterprise Services на HPE. С персонал от 133 хиляди души, компанията обслужва около 6 хиляди клиента в 70 държави по света.

Коментари по темата: „Американци купиха руската Luxoft за 2 млрд. долара”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Да видим как ще се отрази това на българския офис. До този момент Luxoft са едни фирмите, където предлагат отлични заплати на работниците си.

  2. Българин

    Мечтай си 🙂

  3. Anonymous

    руския минава в американски ръце.

Коментар