Вирус причини проблем на ГКПП

В петък, 30 януари, без съгласуване със системен администратор са увеличени работните места на агенция „Митници” и са подменени персоналните компютри на служителите от Националната служба по растителна защита и Националната ветеринарномедицинска служба.
При извършването на тази процедура не е инсталирана антивирусна програма, което довежда до проникване на вируси в системата, съобщиха от Министерство на държавната администрация и административната реформа.

Установявайки заразата, системата се е самоизключила, за да избегне загубата на данни.

За големи опашки на граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево”, причинени от системата „единен фиш”, информира БиТиВи на 31 януари.
От МДААР уточняват, че ИТ специалистите на фирма „Безконтактни мултиплексорни вериги” ЕООД на МВР са били информирани за проблема едва в събота, 31 януари около 9 ч., и незабавно са предприели действия за отстраняване на повредата.
БМВ ЕООД е фирмата, която спечели търга за доставка на компютри и разработка на софтуер за за единния фиш. 
Нормалната дейност на граничния пункт е възобновена малко след тяхната намеса, добавиха от МДААР.
За предотвратяване на подобни проблеми в експлоатацията МДААР подготвя изменения в Наредбата за ГКПП, които да конкретизират отговорността и администрирането на системата на всички външни за ЕС ГКПП.
Системата „единен фиш” не увеличава времето за обработка и преминаване на МПС през граничните пунктове, зяявиха по-късно днес от МДААР. Забавянето в обработката на товарните автомобили след 1 януари 2009 г. се дължи на въведената мярка за събиране на акциз върху горивата за МПС над 200 л, което няма нищо общо със системата „единен фиш”.

Коментар