Apple и Qualcomm си извивали ръцете в сделка за модеми

За да даде статут на ексклузивен доставчик на модеми за iPhone, Apple искала от Qualcomm компенсация от 1 милиард долара (източник: CC0 Public Domain)

Apple е поискала от Qualcomm компенсация в размер на 1 млрд. долара, за да й даде правото на единствен доставчик на модеми за iPhone, разкри изпълнителният директор на чипмейкъра Стив Моленкопф на съдебно заседание по искане на Федералната търговска комисия на САЩ.

През 2011 г. двете компании сключили споразумение, съгласно което Qualcomm става ексклузивен производител на модеми за Apple срещу отстъпки в цената. Конкретните условия на сделката и размера на отстъпките не се разкриват, но е известно, че Apple би могла да избере друг партньор за модеми, губейки отстъпката.

По думите на Моленкопф, Apple е поискала 1 млрд. долара, за да компенсира техническите разходи за преход от чиповете на Infineon към такива на Qualcomm. Твърди се, че Qualcomm се е съгласила на частична компенсация.

Две години по-късно компаниите подновили споразумението, което поставяло Qualcomm в рискова ситуация, тъй като в договора не бил указан броят на чиповете, които Apple трябва да закупи. Моленкопф казва, че Qualcomm се е стремяла към ексклузивно споразумение, за да компенсира финансовите рискове.

Тони Блевинс, мениджър на веригите за доставки в Apple, коментира пред Ройтерс, че Qualcomm е направила твърде непривлекателно за Apple използването на друг доставчик на чипове за iPhone. Отстъпките са били много, много големи.

По неговите думи, в момента Apple разглежда компаниите MediaTek и Samsung като потенциални доставчици на чипове за 5G мрежи, пускането на които е планирано за тази година.

Коментар