Тим Кук е 30 пъти по-евтин за опазване от Марк Зукърбърг

Разходите за сигурност на шефовете на топ корпорациите варират в широки граници (източник: CC0 Public Domain)

В интернет изтекоха интересни информации за това колко пари плащат водещите технологични корпорации, за да обезпечат сигурността на своите топ мениджъри. Прави впечатление, че сумите, взети от Комисията по ценни книжа и борси (SEC) на САЩ, се различават в пъти – дори десетки пъти.

Така например, сигурността на Тим Кук e струвала на Apple около 310 хиляди долара за последната финансова годива, според публикация в Wired. Но това далеч не е най-големият подобен разход, въпреки че Apple e една от най-скъпите компании в света.

Оказва се, че шефовете на Amazon и Oracle са охранявани с много повече ресурс – за сигурността на Джеф Безос и Лари Елисон двете корпорации плащат по около 1,6 млн. долара годишно.

Alphabet, под шапката на която оперира Google, е похарчила над 600 000 долара за CEO-то Съндар Пичай и почти 300 000 за бившия главен изпълнителен директор Ерик Шмид. Сигурността на Браян Крзанич пък е струвала на Intel 1,2 млн. долара през 2017 г. (преди 6 месеца той напусна компанията).

Най-скъп за опазване обаче е Марк Зукърбърг – през 2017 г. Facebook е похарчила за неговата сигурност внушителната сума от 7,3 млн. долара, а предполагаемият разход по това перо за 2018 г. възлиза на 10 млн. долара, или над 30 пъти повече отколкото Apple плаща за Тим Кук.

Коментар