Microsoft обяви краен срок за поддръжка на Windows 10 Mobile

Потребителите на Windows 10 Mobile ще трябва скоро да сменят платформата (източник: Microsoft)

С официално съобщение на сайта си Microsoft обяви датата за прекратяване на поддръжката на операционната система Windows 10 Mobile. Компанията също така препоръча на потребителите на платформата да мигрират към iOS или Android.

Считано от 10 декември 2019 г., собствениците на мобилни устройства под управление на Windows 10 Mobile няма да получават повече актуализации на сигурността и безплатна техническа поддръжка. Самите устройства ще продължат да работят и след тази дата, но освен обновленията ще отпаднат и редица услуги.

Все пак потребителите ще могат да разчитат на поддръжка от външни компании или в рамките на платени програми на Microsoft, уточняват от Редмънд. Техническата поддръжка на Microsoft обаче ще прекрати общодостъпните актуализации и корекции на бъгове за Windows 10 Mobile.

След спиране на поддръжката в продължение на три месеца – до 10 март 2020 г. – ще се генерират автоматични или ръчни резервни копия на настройките на устройствата и някои приложения. Също така услуги като възстановяване на устройството от съществуващо резервно копие ще продължат да работят още 12 месеца.

До 10 декември 2019 г. Microsoft ще продължи да поддържа устройства, за които е достъпна Windows 10 Mobile версия 1709. За моделите Lumia 640 и 640 XL последната поддържана версия е Window 10 Mobile 1703, която ще бъде „пенсионирана“ на 11 юни 2019 г.

Коментар