Спад в продажбите на iPhone, Тим Кук ще сваля цените

Продажбите на iPhone наваляха с 15% през последното тримесечие и влошиха финансовите показатели на Apple (източник: CCO Public Domain)

Apple отчете разочароващи резултати за последното финансово тримесечие, като основната причина е спадът в продажбите на флагманския продукт на компанията – смартфона iPhone.

Приходите на Apple за тримесечието възлизат на 84,31 млрд. долара, докато година по-рано бяха 88,293 млрд., т.е. бележат спад от почти 5%. Оперативната печалба на компанията е намаляла с 11,1%, до 23,346 млрд. долара, а чистата печалба регистрира спад от 20,1 до 19,965 млрд. долара.

Прави впечатление, че докато продажбите в Северна Америка, Южна Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион са нараснали леко, в останалите региони те намаляват, като спадът е най-силно изразен в Китай – с почти 27%.

В отчета на Apple за първи път липсват данни за броя на продадените устройства. Приходите от iPhone падат с 15% през тримесечието до 51,98 млрд. долара. При останалите продукти е налице ръст – продажбите на Mac се увеличават с 9%, на носими джаджи, устройства за дома и аксесоари – с 33%, на таблети iPad – със 17%, а приходите от услуги са се увеличили с 19%.

В коментар на резултатите пред инвеститори шефът на Apple Тим Кук направи революционно изявление. Той обяви, че компанията ще намали цените на iPhone в някои региони извън САЩ – до нива, преди скорошните трусове в курсовете на валутите.

Тим Кук призна, че Apple преразглежда ценовата си политика за смартфоните. Цените вече няма да свързани тясно със стойността на американския долар, а вместо това ще се определят в местна валута за всеки регион поотделно. Засяга няма информация кои пазари ще се възползват от новата ценова политика.

Коментари по темата: „Спад в продажбите на iPhone, Тим Кук ще сваля цените”

добавете коментар...

  1. :о)

    абсолютно подкрепям мхм.
    Само комплексари и АЙ-зомбита останаха да го купуват тва.
    Каквото и да им пуснат , ще го купят.

    Самсунг отдавна изпревариха Епъл по иновации, качество и продажби.

  2. iOS User

    “МХМ” а такива комплексари като теб, които не могат да си ги позволят хранят.

    Ползвай каквото си искаш там и не давай неадекватни коментари. Такива като теб са ми най забавни, хем не е ползвал хем хейти. Като си толкова голям разбирач си ползвай там лагавото андроид-че и му се радвай а остави другите, които са открили на хляба мекото.

  3. мхм

    Нормално, хората почнаха да осъзнават че айфоня е пълен боклук, повечето андроид флагмани са много по-добри и по-евтини, че даже и среден клас са в някои отношения по-добри. Вече само тъпи кифли и крайни зомбита си купуват айфоните 🙂

  4. 112

    Клекнаха, като намаляха покупките на айфоня…

Коментар