Норвегия обмисля подводни плаващи тунели

Подводните плаващи тунели ще бъдат разположени на дълбочина около 30 метра (източник: The Norwegian Public Roads Administration)

Една трета от населението на Норвегия живее в живописното западно крайбрежие на страната, което обаче е трудно проходимо със своите над 1000 фиорда. Пътуването между градовете отнема много време, но властите имат идея как да решат транспортния проблем.

Очаква се в недалечно бъдеще хората в региона да се сдобият с алтернатива за придвижване. Правителството на Норвегия работи по инфраструктурен проект на стойност 40 милиарда долара, който ще освободи маршрута от фериботи.

Проектът предвижда изграждане на множество мостове, тунел с дължина 27 км, който продължава под морското дъно, и най-уникалното решение – подводни плаващи тунели, съобщава CNN.

Идеята за плаващи тунели не предполага копаене на дъното на морето, а просто потапяне на тунелните тръби и здравото им закрепяне под водата с кабели и понтони. Тунелите ще бъдат разположени на дълбочина около 30 метра.

Идеята за плаващи тунели не предполага копаене на дъното на морето (източник: The Norwegian Public Roads Administration)

Инженерното решение ще позволи проправяне на път там, където заради дълбочината или широчината на фиордите е невъзможно да се построи мост, да се пробие тунел под морското дъно или да се използват плаващи мостове.

Все още няма окончателно решение дали да се реализира проектът, тъй като рисковете са големи. В частност, специалистите трябва да разгледат ситуация, при която в тунела се взривява автомобил.

Ако проектът бъде одобрен, може да се очаква той да бъде реализиран за период от около 30 години.

Коментар