Дигитализацията ни превзема и прави екстремно уязвими

Покритието на света с компютри и интернет е колосална възможност, но същевременно и колосална заплаха, заяви Сергей Белоусов (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Живеем в свят, който бива бързо превземан от дигитализацията – това ни дава огромни нови възможности, но същевременно ни прави много крехки и уязвими, заяви Сергей Белоусов, основател и главен изпълнителен директор на компанията за кибер сигурност Acronis.

„Не е далеч времето, когато, ако бъде изтрита дигиталната идентичност на един човек, той ще престане да съществува за света. Макар че звучи като сценарий от фантастичен филм, подобно бъдеще е само на крачка пред нас“, прогнозира Булоусов при откриване на „Cyber Protection Developers Conference“ в аулата на Софийския университет, организирана от българското поделение на Acronis.

Задава се ново поколение компютри – квантови, с огромна изчислителна мощ; работи се и по израждане на сателитни мрежи за предаване на интернет по цялата земя, посочи Белоусов. Скоро на Земята ще има над 100 милиарда компютърни устройства – не само традиционни компютри, но и всякакви други свързани устройства. Това означава, че светът ще бъде изцяло дигитализиран.

Подобно покритие с компютри и интернет е колосална възможност, но и колосална заплаха същевременно. „Виждаме, че сегашните кибер нападения не са като тези отпреди 2-3 години – вече всички кибер заплахи са от типа „zero day exploit“. Криминалните умове разполагат с огромна изчислителна мощ. Все повече за реализацията на кибер нападения се използва изкуствен интелект”, подчерта Белоусов.

В помощ на криминалните умове вече има и екзафлопови компютри. Мотивите на кибер нападателите са различни. Те са добре организирани и финансово мотивирани. Може да се говори за цялостна „индустриализация” на кибер престъпленията, поясни шефът на Acronis.

В допълнение към това вече е добре известно, че немалка част от компютърните атаки всъщност са резултат от правителствени политики и програми. Напрежението в политическите отношения между различните национални власти е довело до въвеждането на кибер атаките в арсенала на междудържавните атаки.

„Да унищожиш един петабайт данни не коства нищо, по-малко от джаул енергия. Същевременно подобен мащаб на дигитално унищожение може да се окаже еквивалентен на съсипването на цели градове и държави“, каза Сергей Белоусов (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

„В този силно дигитализиран свят става екстремно лесно да нападнеш и да разрушаваш. Можеш да разрушиш случайно, поради грешка, или нарочно. Да унищожиш един петабайт данни не коства нищо, по-малко от джаул енергия,” коментира Белоусов. Същевременно подобен мащаб на дигитално унищожение може да се окаже еквивалентен на съсипването на цели градове и държави.

Опасностите за отделния индивид придобиват нови измерения. „Представете си, че има безкрайно много копия на идентичността ви. Или пък че единствената ви дигитална идентичност бъде безвъзвратно изрита. Човекът престава да съществува”, каза Белоусов.

В подобна среда има няколко принципа на безопасността, които трябва да бъдат спазвани – сигурност, достъпност, неприкосновеност, автентичност и защита. Тези пет вектора на защитата не просто трябва да са факт, но трябва и да се балансират помежду си, защото прекомерният акцент върху един от петте компонента би довел до проблеми с останалите.

Например, данни, които са предпазвани с твърде много защити, биха станали трудно достъпни – което ги прави неизползваеми по същество. „Боравенето с информацията трябва да е и лесно, и ефективно, и сигурно”, подчерта Белоусов.

Българският офис на компанията в София има огромна роля за разработването на решенията за сигурност на Acronis, които балансират тези пет показателя. Офисът бе открит преди по-малко от година и се разраства бързо, с амбицията в него да работят 300 души скоро.

За функционирането на офиса голям принос има цялостната среда в България, обясни Белоусов в отговор на въпрос от залата защо компанията е избрала именно България за новия си, основен развоен център. Властите в България имат голямо желание да ни помагат, подчерта мениджърът.

Показателно за това бе и присъствието на кмета на столицата Йорданка Фандъкова както на откриването на офиса на фирмата, така и на самата конференция за кибер сигурност, както и участието в събитието на представители на МОН и Софийския университет.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар