Facebook плаща на потребители за достъп до личните им данни

Мобилно приложение дава неограничен достъп на Facebook до личните данни в смартфона срещу заплащане (източник: CC0 Public Domain)

От няколко години Facebook плаща на избрани потребители месечна такса, за да има пълен достъп до личните им данни на техните смартфони, твърди проучване на сайта TechCrunch.

Програмата действа от 2016 г. и в нея участват потребители, които са инсталирали приложението Facebook Research. То представлява VPN сървър с тази особеност, че събира неимоверно много данни за потребителите. Facebook плаща на участниците в програмата по 20 долара месечно плюс бонуси.

Срещу тази скромна сума компанията получава много информация. Според експерти от Guardian Mobile Firewall, ако Facebook използва всички разрешения на нейното приложение, това означава да има достъп до личните съобщения на потребителите в социалните мрежи и месинджъри, до снимките и видеата, изпратени на други потребители, до имейлите, историята на браузъра и т.н.

На практика, приложението дава на Facebook неограничен достъп до личните данни, съхранявани в устройствата на потребителите. Компанията има още едно подобно приложение под името Onavo Protect, което Apple изтри от App Store, след като разбра за неговата функционалност.

Що се отнася до Facebook Research, потребителите могат да си свалят приложението от външни уеб ресурси, а не от официалните онлайн магазини за iOS и Android.

След публикацията на TechCrunch, от Facebook заявиха, че спират приложението за iOS, но версията за Android остава. Социалната мрежа не отрича съществуването на подобно приложение и твърди, че го използва, за да разбере по-добре как хората използват интернет.

Коментари по темата: „Facebook плаща на потребители за достъп до личните им данни”

добавете коментар...

  1. Сигурност или Свобода

    Колко струва свободата? 20$ на месец + бонуси за още малко продадена свобода.

  2. Saevar

    ъъъ… като си овца си овца за цял живот … имам колеги които са админи от 15 години и нямат идея че апликациите които са им на телефоните се свързват в нета .. .. ама те щото вярват в Чичо Сам.. той ги пази …. нямам думи … правете си изводи

  3. Да бе

    Или за да тренират тотално следене в реални условия.

Коментар