Intel вади близо $6 млрд. за мрежова компания

ИТ гигантът Intel е на път да погълне израелска компания за близо 6 млрд. долара (снимка: Walden Kirsch/Intel Corporation)

Intel иска да погълне производителя на комутатори и мрежови адаптери Mellanox Technologies за сумата от 5,5-6 млрд. долара в кеш и акции, съобщи израелското финансово издание Calcalist.

Офертата на Intel е по-висока с 35% от пазарната капитализация на Mellanox към момента на затваряне на борсовата търговия на Nasdaq във вторник, 29 януари, отбелязва Ройтерс.

Mellanox, базирана в израелския град Йокнеам-Илит, разработва мрежово оборудване и чипове, използвани в центровете за данни. Напоследък Intel разширява бизнеса си с процесори в този сегмент.

Но не само Intel е кандидат за Mellanox. През ноември миналата година интерес към компанията прояви и Xilinx, която се обърна към банка Barclays за консултатии относно евентуално поглъщане на Mellanox. В края на годината се разчу и за интерес на Microsoft към компанията.

Предполага се, че Intel има по-големи шансове за сделка, предвид активната дейност на американската компания в Израел. По-рано този месец Intel обяви, че ще инвестира 11 млрд. долара в разширяване на производствените си мощности в страната.

Коментар