Машинното самообучение е нож с две остриета

Машинното самообучение може много да облекчи ежедневната работа на професионалистите, но и да предизвикат проблеми и хаос, предупреди Дмитри Сошников (снимка: личен архив)

Изкуственият интелект и машинното самообучение имат все по-голяма роля в начина, по който използваме своите дигитални устройства. Освен да ни помогнат, те могат да преобърнат и живота ни наопаки, разказа Дмитри Сошников – „евангелист” в общността на разработчиците в Microsoft Русия и един от емблематичните гости на конференцията Cyber Protection Developers Conference, организирана от Acronis в Софийския университет.

Машинното самообучение е факт и ни помага в ежедневната работа – например, един офис пакет вече е в състояние да предлага различни вариации за дизайн на слайдовете в презентация, докато работим едва по първия слайд. В по-голям мащаб същата технология може да направи много повече.

Един от примерите, по които работи Microsoft, е разпознаването на катастрофи на пътя. След процес на наблюдавано машинно самообучение системата, създадена от компанията, разпознава случаите на колизия на автомобилите в над 90% от случаите.

Същата технология обаче може да бъде манипулирана злонамерено и това ще коства огромни проблеми. Един от примерите, представени от Сошников, е добавянето на дигитален „шум” към изображение, което следва да бъде разпознавано от система с изкуствен интелект.

Шумът може да бъде добавен по начин, който да запази картината непроменена за човешките очи, но за разума на компютъра изображението ще е напълно различно. Това може да се окаже фатално в една система, да речем, за лицево разпознаване на летище или на входа на болница.

Всичко това означава, че изкуственият разум и машинното самообучение могат много да облекчат ежедневната работа на професионалистите от различни области ида повишат сигурността ни в различни области като например автомобилния транспорт, граничната сигурност и др., ала могат и да предизвикат проблеми и хаос на същите тези места.

Това е причината, поради която всеки специалист по компютърни технологии, софтуер и информационната сигурност трябва непременно да учи новостите в областта на изкуствения интелект и машинното самообучение, категоричен бе Сошников.

Има различни курсове – от задълбочени и сериозни обучения до много специфични, тясно фокусирани курсове. Всеки, който работи в сферата на компютърните системи и иска да е „в час” с тази материя, непременно трябва да се образова в областта на машинното самообучение, категоричен бе Сошников.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар