Търсенето на 4K UHD телевизори движи пазара

4K UHD телевизорите привличат купувачи с по-високо качество на картината (източник: CC0 Public Domain)

Световният пазар на телевизори се възстановява след спада на продажбите през 2017 година, сочи нов доклад на анализаторската компания Futuresource Consulting. Продажбите миналата година бележат ръст от 3%, а приходите са се покачили със 7%.

Подемът на пазара идва от развиващите се икономики, докато търсенето в Европа и САЩ остава вяло. Наблюдава се по-значим ръст на средния клас модели в Китай, докато в Индия много домакинства заменят остарелите си кинескопни телевизори. В Бразилия също се наблюдава силно търсене след като миналата година властите прекратиха аналоговото ТВ излъчване.

Отчетлива тенденция на ТВ пазара е силно изразеният подем в сегмента на телевизорите от премиум клас. В частност, моделите 4K UHD привличат купувачи с по-високото качество на картината. По данни на Futuresource Consulting, доставките на 4K UHD телевизори са се увеличили с 32%, благодарение и на повишената достъпност на 4K съдържание.

Потребителите търсят също телевизори с поддръжка на интернет свързаност и други смарт функции. Данните сочат, че продажбите на смарт модели са се увеличили през миналата година с 9%. Формира се и сегментът 8K, като тази година се очаква производителите да пуснат на пазара около 300 хиляди телевизора с 8К резолюция.

В Топ 3 на световния ТВ пазар влизат Samsung, LG и TCL, които заедно контролират 40% от всички доставки. Под напора на конкурентите Samsung отстъпва в масовия сегмент и се фокусира върху премиум телевизорите. LG поддържа ръста на OLED TV, докато TCL успешно разширява бизнеса си извън пределите на Китай.

Коментар