Intel назначи Боб Суон за постоянно на поста CEO

Ръководенето на Intel определено няма да е лесна задача за Боб Суон (снимка: Intel)

Новият изпълнителен директор на Intel е вече факт. Той се казва Боб Суон и е седмият CEO на 50-годишната американска компания, лидер в производството на чипове за РС и сървъри.

Преди да заеме този пост Соун е бил главен финансов директор на Intel (от 2016 г.), а по-рано е заемал различни позиции в eBay и Electronic Data Systems. От средата на 2018 г. той бе временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на Intel.

В ролята ми на временно-изпълняващ длъжността изпълнителен директор аз изградих дори още по-дълбоко разбиране за възможностите и предизвикателствата, които стоят пред Intel, пред нашите хора и пред нашите клиенти“, заяви Боб Суон по повод встъпването си в длъжност.

Когато от борда на директорите ми предложиха да поема длъжността за постоянно, аз хванах този шанс. Това е вълнуващо време за Intel: 2018-та беше изключителна година, а в момента ние сме по средата на трансформация на компанията, за да я подготвим за още по-големи пазарни възможности”, допълни той.

Финансовият заместник-директор на компанията Тод Ъндърууд ще бъде новият временен главен финансов директор, с изглед да стане и следващият главен финансов директор, заемайки мястото на Суон.

Ако си задавате въпроса „Защо е отнело толкова време на компанията да намери нов изпълнителен директор, когато Суон е бил наоколо през цялото време?“, то отговорът е, че дълго време Соун не е бил наясно дали иска да поеме длъжността.

Скоро след като встъпил като временно изпълняващ длъжността, вътрешни лица твърдят, че Соун не е искал да я поема изцяло, като в отделни моменти е стигнал дори дотам, че да свали кандидатурата си от разглеждане. В крайна сметка обаче решава да поеме длъжността.

Ръководенето на Intel определено няма да е лесна задача за Соун, тъй като компанията се бори да се приспособи към променящата се среда. Intel пропусна доста от мобилната революция, като по този начин позволи на други компании като Qualcomm да заемат нишата.

През изминалата година пък Samsung успя да измести Intel като най-голям производител на чипове. Оттогава Intel започна подготовка за лидерство в сферата на 5G, но по-бавното развитие на мобилния пазар оказа влияние както на плановете на компанията, така и на останалата част от индустрията.

Автор: Георги Кацаров, Софтуерен университет

Коментар