Втори сме по дял на общините с ваучери за безплатен Wi-Fi

113 български общини получиха финансиране по проекта WiFi4EU в общ размер на 1 695 000 лв.

България е на второ място в Европейския съюз по дял на общините, обхванати от инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места (WiFi4EU), съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

43% от българските общини спечелиха ваучери за изграждане на високоскоростен достъп до световната мрежа в първия конкурс, който се проведе през ноември миналата година. 215 български общини кандидатстваха, като 113 от тях получиха финансиране в общ размер на 1 695 000 лв.

Първо място в конкурса в рамките на Европейския съюз заема Ирландия, където кандидатури са подали 105 общини, а финансиране са получили 59.

Местните администрации от Североизточния район на България са най-успешни в конкурса – 49% от всички общини са получили ваучери в размер на 15 хил. евро. На второ място е Югозападният район. 46% от общините там получават финансиране.

Третото място в конкурса заема Северен централен район с 44% общини, успели да се класират в инициативата. В Южен централен район ваучери получават 41% от общините, а в Югоизточен район – 36%.

Русе е областта с най-голям брой общини, които спечелиха ваучер – безплатен безжичен интернет ще се изгради в 75% от общините. В област Шумен 70% от общините успешно се включват в инициативата, а в област Плевен – 64% от центровете на местна власт.

14 от областните градове са сред първите, които ще изграждат мрежи за високоскоростен безжичен интернет на обществени места. Най-малкият от тях по брой население е Чавдар, а най-големият е Пловдив.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията продължава да оказва съдействие на общините, които ще участват в следващите конкурси, предстоящи до 2020 г.

Коментари по темата: „Втори сме по дял на общините с ваучери за безплатен Wi-Fi”

добавете коментар...

  1. незнайко

    платена, самохвална и същевременно опрвадаваща обява 🙂

Коментар