Японски телеком стриймва 8K 3D VR видео

Видео преживяването става още по-вълнуващо с нова японска технология (източник: CCO Public Domain)

Японският оператор NTT DOCOMO пусна първата в света система за стрийминг и гледане в реално време на 8K 3D VR видео със скорост 60 кадъра в секунда (fps) през мобилна 5G мрежа.

Потребителите на уникалната услуга ще могат да използват шлемове с дисплеи, за да се наслаждават на спортни изяви и музика в реалистична 3D VR среда – така, сякаш са на мястото на представлението.

DOCOMO обяви 360-градусовата 8K VR система за стрийминт на живо през юни м.г., като от тогава до сега компанията усъвършенства технологията за още реалистично преживяване.

Подобрената система включва нов 8K декодер, който поддържа скорости до 60 fps за гладко видео, специална 3D камера за стрийминт на живо и FPGA устройство за ултра-бърза обработка.

В допълнение, операторът въвежда ViReal 3D аудио технология, разработена от Yamaha, за да предложи обемен (многопосочен) звук в обикновените слушалки на потребителите.

По-рано този месец DOCOMO, в партньорство с Hokkaido Television Broadcasting и NEC, успешно предаде видео от култовия Sapporo Snow Festival, използвайки 5G оборудване на NEC, монтирано на специален щанд по време на фестивала.

Операторът ще продължи да развива технологията, за да предложи стрийминг на обемно VR съдържание от всяко място, като си партнира с други компании в разработката на развлекателни 5G решения.

Коментар