Google пуска нови приложения за хора с увреден слух

Нови мобилни приложения ще помогнат на хората с увреден слух (източник: CC0 Public Domain)

Две нови приложения за смартфони с операционна система Android целят да помагат на хора с увреден слух. Мобилните апликации са дело на интернет гиганта Google.

Live Transcribe е приложение, което използва микрофона на смартфона за транскрибиране на реч в реално време. Това позволява на хората със загуба на слуха да четат текстова версия на току-що казаното.

Приложението работи на 70 различни езика. Който желае да го изпробва, може да се регистрира в магазина Google Play, за да бъде уведомен, когато приложението се появи за потребители.

Sound Amplifier пък е създадено да подобри яснотата на речта около потребителя чрез филтриране на външния и нежелания шум. То не увеличава силата на звука, който е и без друго силен, но го изчиства.

На практика това приложение превръща смартфона (и слушалките му) в слухов апарат. Работи без интернет връзка, за разлика от Live Transcribe.

Решението на Google безспорно е добра новина за всички с увреден слух по света. Според Световната здравна организация, до 2055 година броят на хората с частична или пълна загуба на слуха ще достигне 900 милиона.

Наред с това обаче новите приложения са показателни за амбициите на Google в областта на обработката на естествен език и машинното самообучение, коментират анализаторите.

Коментар