Тайланд тества 5G оборудване на Huawei

Huawei има големи шансове да достави 5G оборудване в Тайван (източник: Huawei)

Тайланд пусна тестова платформа с 5G оборудване на Huawei, въпреки призивите на САЩ към правителствата по света да не изграждат мрежи от пето поколение с техника на китайската компания.

За първи държава от Югоизточна Азия тества 5G оборудване на Huawei, според източник на Ройтерс, който нарича Тайланд най-стария съюзник на САЩ в този регион. Не е известно дали САЩ са поискали от правителството на Тайланд да не използва оборудване на Huawei.

Сътрудничеството с Huawei обаче не означава, че правителството пренебрегва въпросите за сигурността, уточнява министърът на цифровата икономика на Тайланд.

Освен с китайската компания местните телеком оператори си партнират с Nokia и Ericsson. Вероятно изборът на доставчик ще стане след тестовете. Тайланд планира да внедри 5G в национален мащаб до декември 2020 г.

Huawei е най-големият производител на телекомуникационно обородване и получава почти половината си приходи от пазара извън Китай. Напоследък обаче компанията е подложена на натиск от САЩ, които твърдят, че Пекин може да използва нейното оборудване за шпионаж.

Китайският производител отрича подобни обвинения и подчертава, че вече е сключил повече от 30 търговски договора за доставка на 5G оборудване в държави по целия свят.

Коментари по темата: „Тайланд тества 5G оборудване на Huawei”

добавете коментар...

  1. Fishcake

    Все едно Китай да забрани на Европа да купува американски коли, защото са по-добри от китайските.

Коментар