Световната криза е шансът на отворения код

Когато една влиятелна личност изкаже мнение, дори и не от официална трибуна, това може да предизвика голямо вълнение. Един пример: репликата на Джефри Хаммънд, главен анализатор във Forrester, записана в неговия “дневник” в Twitter със следното съдържание: “Току-що говорих по телефона с клиент, който е изправен пред необходимостта да използва OSS, тъй като лицензионните разходи го убиват”.
Пророческо ли е това изказване? Дали това не е началото на края, дали наистина не идва царството на отворения код?
През последните едно-две десетилетия започнахме да вярваме и да гледаме на софтуера и онлайн услугите като на физическа собственост, която трябва да се заплаща, ако се използва. През това време компании като IBM, Microsoft, Oracle и SAP направиха милиарди от такси за лицензи.
Купонът обаче свърши. Тенденцията е всеки бизнес със софтуер постепенно и неизбежно да се превръща в бизнес по поддържка, където потребителите плащат абонамент. Компаниите формират печалбите си повече от поддръжка, отколкото от продажба на софтуер. Потребителите започват да разбират, че софтуерни продукти, които могат да се разработват и разпространяват с малко разходи, не трябва да се продават толкова скъпо.
На практика, преходът към повече приходи от поддръжка е в доста напреднал стадий. Oracle, която е образец за компания от традиционната софтуерна индустрия, вече реализира по-голямата част от приходите си чрез поддържка. Подобно е положението и на други компании от нейния ранг.
Следващата фаза на прехода е свързана с факта, че купувачите на ИТ започват да се съмняват в стойността на договорите за поддържка, които подписват със софтуерните доставчици. Не е пресилено дори да се твърди, че тази фаза вече е започнала, като се има предвид изразените наскоро негодувания срещу опитите на Oracle и SAP да увеличат разходите за поддръжка, без в действителност да добавят стойност, която да оправдае тези ,величения на базовите цени за поддръжка.
Следващата фаза? Ние сме в нея, също. Тя се нарича отворен код и ще накара софтуерните производители да предоставят допълнителни доказателства, с които шефовете на информационните отдели да оправдаят разходите. Начело на тази промяна е Red Hat, но като цяло това е едно движение, което се ускорява, тъй като отвореният код завладява всички видове софтуер – от приложения като Openbravo (ERP) и MindTouch (сътрудничество) до базова инфраструктура като Lucid Imagination (търсене) и MySQL (база данни).
През последните няколко седмици наблюдатели на индустрията отбелязват, че не малко компании от престижния списък Fortune 500 избират Alfresco в замяна на Documentum, Oracle (Stellent), IBM FileNet, Vignette и други. В същото време компании, които се занимават със създаване и разпространение на софтуер с отворен код, се хвалят, че активно заменят HP, IBM, Tibco, Oracle в клиентски разработки и решения.
На практика, единственият софтуерен производител, който остава до известна степен неподатлив на инвазията на отворения код е Microsoft. Причината вероятно се крие във факта, че компанията от известно време намалява цените и подобрява лекотата на използване на технологията. Но е много смело да се твърди, че ще остане напълно недосегаема и непоклатима и ще се наложи да се вслуша в музиката на отворения код, както наскоро отбеляза Стив Балмър, изпълнителният директор на Microsoft.
Както предприятията биват притискани от рецесията, така и те започват да притискат техните доставчици да намаляват цените. В даден момент финансовите структури и бизнес моделите на тези доставчици няма да могат да издържат този натиск и бизнесът ще отиде изцяло в ръцете на разработчиците на отворен код.

по темата: „Световната криза е шансът на отворения код”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    Ако хората знаеха що е това отворен код или свободен код вероятно биха го използвали. Идеята звучи странна и не напълно понятна. Отворения код не е от вчера или онзи ден, а от доста време и ако имаше сили би се разпространил много, но понякога имам чувството, че само оцелява и преживя. Интересна борба има между всичко било то лицензи, кодове и видовете свободата, която имате помежду им.

  2. TechNews.bg

    Има си нужда от кампания, яка, да узнаят всички тетки, секретарки и други мало, че има опън офис и че ворда не е единствената програма и вмп не са единствените на света.

  3. Avatar

    Microsoft и отворен код – нямам търпение да видя как ще стане тази работа!

Коментар