Google ще разработва собствени SoC за смартфони

Смартфоните Pixel в бъдеще ще използват собствени чипове на Google (източник: Google)

Интернет гигантът Google наема специалисти за разработка на собствени системи на чип (SoC) за линията смартфони Pixel и други фирмени устройства, твърди публикация на Ройтерс, като се позовава на профили в LinkedIn, обяви за работа и индустриални експерти.

В момента тече кампания на Google за наемане на инженери в Индия – в частност, за попълване на екипа gChips, който се занимава именно с проектиране на чипове. На щат вече са 16 инженери ветерани и 4-ма таланти, като се очаква екипът да се разрасне до 80 специалисти към края на годината.

Подсиленият екип на gChips, базиран в Бангалуру, ще позволи на Google да започне разработка на SoC за своите мобилни устройства. В същия индийски град имат присъствие и редица други производители на чипове.

Ако създаде своя линия от системи на чип, Google ще оптимизира значително софтуера и хардуера на мобилните си устройства – така, както прави Apple с iPhone и iPad. Microsoft, Facebook и Amazon също създават екипи за разработка на чипове, вкл. в САЩ и Израел.

Google проектира чипове с различни дизайни още от 2014 г. В смартфоните Pixel 2 се появи специален процесор за обработка на изображения Pixel Visual Core, разработен от компанията съвместно с Intel, а моделът Pixel 3 използва чип Titan M за подобряване на сигурността на потребителските данни.

Коментар