Хакери уязвиха Apple компютри с Mac OS X

Слабост в ядрото на операционната система Mac OS X, използвана в компютрите на Apple, позволи на хакери да атакуват със зловреден код. Това е поредна инвазия от типа “zero-day”, която се появява ден преди или едновременно с пускането на “кръпки” (пачове, фиксове) за открити проблеми.

Уязвимостта в Mac OS X позволява на хакерите да придобият допълнителни привилегии в атакуваната система.

Миналата седмица Apple пусна фикс за проблемния механизъм за обработка на грешки в ядрото на системата, но явно зловредният код (експлойт) е бил създаден и разпространен преди това, според експерти по сигурност, наети от компанията.

Публичните експлойти са истинска напаст за Windows системите и рядко явление при компютрите на Apple с операционна система Mac OS X. Откритата уязвимост може да се експлоатира от недоброжелатели дистанционно или локално. На риск са изложени компютри, използвани от няколко потребители, както и сървъри с възможности за отдалечен достъп.

Потребител с ограничен достъп, например, може да използва уязвимостта, за да придобие привилегирован достъп до системата, посочват експертите.

Проблемът обаче е кратковременен. Системите Mac OS X по подразбиране проверяват ежеседмично за актуализации. И тъй като Apple пусна пач за уязвимостта, след рутинния ъпдейт Mac OS X системите няма да бъдат уязвими.

Коментари по темата: „Хакери уязвиха Apple компютри с Mac OS X”

добавете коментар...

  1. иван

    откъде взехте новината? там може да са писали…

  2. иван

    за стария Маc ОS ли става дума или за новия Маc ОS Х, който е съвсем различен?

  3. editor

    За Mac OS X става въпрос

  4. Добри Божилов

    Мак ОС чисто формално юридически не е Линукс, както не е и FreeBSD. Но като технология е Линукс, защото и двете са базирани на Юникс и са почти едно и също нещо. Коренът и 90% от съдържанието на всички е едно и също нещо.

  5. Pit

    Hei, razgovora ne e za Linux. Govorim za Mac OS – Apple vinagi sa imali silno originalni produkti. Dali neshto prilicha na Linux – moje, no da se twyrdi, che Mac OS e Linux e neseriozno.

  6. Marto

    Huh ?!
    Mac OS e chist Linux ?!
    Navqrno i FreeBSD e Linux ?!
    A moje bi i HP-UX e Linux ?!

    Aaaaa … sega razbrah – i MS Windows e Linux pod prikritie 🙂
    G-n Bojilov obosnovete se.

  7. Hm

    Zashto pyk Mac OS da e Linix? Mac OS si e Mac OS. Wskqa sistema moje da se probie.

  8. Добри Божилов

    Тази статия е отговор на всички спекулации около сигурността на Линукс и уязвимостта на Уиндоус. Мас ОS е чист Линукс с различно име. Истината е, че няма идеален софтуер, но Линукса е по-малко удрян, просто защото е по-малко ползван. Всеки гледа да удари Майкрософта, защото го ползват над 90% от компютрите.

Коментар