Всеки трети продаден смартфон в Европа е китайски

Сумарно, китайските производители имат най-голям дял от пазара на смартфони в Европа (снимка: Xiaomi)

Китайските производители на смартфони засилват присъствието си на пазара в Европа, сочат данни на анализаторската компания Canalys за продажбите на основните брандове през 2018 година.

Като цяло, пазарът на смартфони в Европа се е свил с 4% през миналата година – до 197 милиона броя. Прави впечатление силният спад в Западна Европа, където продажбите са намалели с 8%.

Лидер на Стария континент продължава да бъде Samsung, който е продал на европейците 16,2 млн. смартфона, или с 1% по-малко, в сравнение с резултата на корейската компания в предходната година.

На второ място е американската компания Apple с продажби в размер на 14,7 млн. броя през 2018 г. Производителят на iPhone регистрира отстъпление в продажбите с 5,1% спрямо 2017 г.

Китайските производители заедно държат най-голям дял от пазара на смартфони в Европа – всеки трети продаден смартфон през миналата година носи бранда на компания от Поднебесната.

Huawei и Xiaomi са най-популярните китайски брандове на смартфон пазара в Европа. Първият от тях е доставил 13,3 млн. устройства през 2018 г., бележейки ръст от 55,7%, докато Xiaomi се отчита с 3,4 млн. смартфона, което е ръст от 62% за компанията.

Петото място на европейския пазар държи брандът Nokia, зад който стои компанията HMD Global. През миналата година тя е продала 1,3 млн. смартфона, но това е отстъпление от 18,3% спрямо резултата на Nokia за 2017 г.

Коментари по темата: „Всеки трети продаден смартфон в Европа е китайски”

добавете коментар...

  1. Българин

    Епъл не бих си взел. Боклук на свръх висока цена, който те принуждават да купиш с реклами и пропаганда. И Хуйвей и Ксиоми имат не по-лоши телефони на двойно по-ниска цена. И то защото плащаш за продукта като технология, а не разходите за маркетинга.

  2. :о)

    Хуйвей и Ксаоми удариха корейците по свитите ташачета – по средния клас смартфони.
    Там където Самсунг са на сравнително дебела цена, те свалят гащи с до 30-40% надолу по цени със същите параметри.
    Особено ксаоми има огромен ръст в България точно на такива смартфони 200-400лв.

  3. Anonymous

    Нокиа е жива!

  4. Председателя Си

    А Европа остана без Сименс, Алкател, Нокиа…

  5. Дам

    Ми като другите почнаха да искат пари като за кола на старо…

Коментар