Intel вдига графичната мощ на мобилните си процесори

Лаптопите на база Intel ще получат сериозно ускорение на графичната производителност (източник: CCO Public Domain)

Новите 10-нанометрови мобилни процесори Ice Lake на Intel се очакват към края на годината. Те идват и с нов интегриран GPU от поколение Gen11, който ще замени графичния блок Gen9.5, предлагайки много по-висока производителност.

Очаква се Intel да разкаже за възможностите на новите си GPU по време на конференцията GDC 2019, която започва на 18 март. Според източници от специализирани форуми, подобреният GPU има два пъти по-висока производителност на такт, в сравнение със сегашната интегрирана графика на компанията.

Освен това в максималната си конфигурация новите графични ядра ще съдържат 64 изпълнителни блока, или с 24 броя повече, отколкото в графиката от поколение Gen9.5. В допълнение, интегрираната Gen11 графика включва по-голям L3 кеш – 3MB. Става въпрос все пак за обикновен GPU, а не за линията Iris Pro.

Като цяло, производителността ще превиши 1 TFLOPS, което е много добро постижение за интегрирана графика и се случва за първи път в мобилен GPU на Intel. За сравнение, AMD-базирана конзола Xbox One има GPU производителност 1,4 TFLOPs.

Коментар