Подобрен алгоритъм на OpenAI генерира смислен текст

Компютърното генериране на смислен текст става все по-ефективно (източник: CC0 Public Domain)

Усъвършенстван алгоритъм за генериране на текст, разработка на компанията OpenAI, може да предсказва следващата дума, като анализира 40 гигабайта текстове, получени от 8 милиона уеб страници.

В резултат на подобрението, системата може да генерира текст, който съответства по стил и съдържание на целите на обучението. Така например, алгоритъмът е способен да напише есе по избрана тема от рода на „рециклирането е добро за света“.

Алгоритъмът GPT-2 е тестван и за други задачи, вкл. отговор на случайни въпроси, езиков превод и разбиране на текст. В тези случаи OpenAI е по-малко ефективен, в сравнение със специализираните системи.

Максималната точност на алгоритъма при тези задачи средно е 63,5%, но разработчиците се надяват в бъдеще да повишат ефективността на работа на GPT-2. Освен че превежда думи, системата отговаря на въпроси, свързани с прочетения текст.

OpenAI, основана от Илон Мъск, е решила да не публикува с отворен достъп пълния програмен код, тъй като алгоритъмът може да е опасен – например, ако се използва за генериране на фалшиви новини, спам и др. В момента компанията споделя с общността само опростен модел на системата.

Коментар