Банкови троянци атакуват малкия и среден бизнес

Стотици пъти са нараснали атаките с два банкови вируса през последната година (източник: CCO Public Domain)

Два нови вируса се разпространяват с високи темпове в компаниите от малкия и среден бизнес. Това са банковите троянци Buhtrap и RTM, за чиято повишена активност алармира Лаборатория Касперски.

През последната година атаките с използване на двата троянеца са нараснали чувствително, а броят на заразените с помощта на Buhtrap и RTM системи се е увеличил стотици пъти, сочат данните на компанията за сигурност.

Атакуващите използват двата вируса за кражба на пари от сметките на юридически лица. Buhtrap и RTM осигуряват на хакерите пълен контрол над заразената система.

Само в рамките на четвъртото тримесечие на 2018 г. броят на атакуваните от RTM потребители е надвишил 90 хиляди, при положение, че през първото тримесечие на годината са регистрирани само 390 атакувани цели.

Buhtrap също я проявил изключително висока активност през миналата година, в сравнение с 2017-а. И двата вируса търсят своите жертви сред компаниите от малкия и среден бизнес.

По-конкретно, Buhtrap прониква в компютърните системи, като използва уязвимост в браузъра Internet Explorer, докато вирусът RTM се разпространява основно чрез фишингови имейл кампании, маскиран като съобщения от финансови институции.

Коментар