Цигареният дим може да повреди твърдия диск

Пушенето в близост до твърдия диск е вредно за неговото „здраве“ (източник: CC0 Public Domain)

Пушенето в помещения с твърди дискове може да доведе до намаляване на експлоатационния срок на устройствата, твърди експертна публикация в сайта CDRinfo, която обаче не е подкрепена от изследване и статистически данни.

Високата скорост на въртене на шпиндела и хлабината между магнитната глава и плочата (около 3 нанометра) създават условия дори микроскопичните частици на тютюневия дим да причинят драскотини и в крайна сметка да разрушат магнитния слой на плочата, върху който се съхраняват данните.

Димът, респ. микроскопичните частици, могат да попаднат в диска през отворите, предназначени за изравняване на налягането. Повечето потребителски твърди дискове не са напълно запечатани, за да се поддържа налягането в диска еднакво с това на въздуха извън него – при промяна в надморската височина, на която се намира устройството, или на температурата по време на работа.

И макар че производителите слагат филтри в отворите и прахоуловители вътре в херметичната зона, риск от проникване на частици в диска съществува, респ. вероятност за повреда на магнитния слой на плочите.

Твърдите дискове от корпоративен клас са напълно херметизирани – обикновено се пълнят с хелий в процеса на производство – и проникването на тютюневи частици е невъзможно. Но и при тях има риск от цигарения дим, който може да окаже агресивно въздействие на откритите части на диска – в частност, на платката на контролера.

Подобни въздействия са опасни, тъй като щетите от тях не се проявяват веднага. Но в даден момент твърдият диск може да се повреди без видима на пръв поглед причина. Така, че за всеки случай – не пушете в близост до твърдия диск.

Ако устройството все пак е било изложено на цигарен дим, препоръчва се да го извадите от системата и да го почистите с антистатична кърпа от микрофибър без влакна. За почистване на платката е подходяща антистатична найлонова четка, каквато се използва и за почистване на вътрешността на компютрите.

Коментари по темата: „Цигареният дим може да повреди твърдия диск”

добавете коментар...

  1. ха

    А някой ще обясни ли изобщо защо е нужно изравняване на налягането? Корпусът би трябвало да може да издържа малката разлика в налягането при различна надморска височина…

Коментар