Печалбите на компаниите за смартфони са под угроза

Себестойността на смартфоните се покачва, но търсенето забавя темпо (източник: CC0 Public Domain)

Марковите производители на смартфони са изправени пред угрозата от значителен спад на печалбите, тъй като инвестират в обновяване на моделите си на фона на отслабващо търсене на пазара, сочи анализ на DigiTimes.

Става все по-трудно да се продават смартфони, но водещите производители се стремят да добавят нови функции, приложения и компоненти, за да стимулират търсенето. Очаква се, например, на пазара да се появят скоро устройства с гъвкави екрани, а бюджетните модели да се сдобият с възможности за изкуствен интелект.

Първите комерсиални смартфони с поддръжка на мрежи от пето поколение (5G) ще започнат да насищат пазара още през настоящата година. Редица големи марки активно работят върху вграждане на 5G функции в своите устройства, за да изпреварят конкурентите.

Това, от друга страна, насърчава доставчиците от втория ешелон да продължат да модернизират своите смартфони, така че да не бъдат изтласкани от пазара по време на прехода от 4G към 5G, коментират източници от индустрията.

Вграждането в смартфоните на чипове с алгоритми за изкуствен интелект, оптични сензори за пръстов отпечатък, TDDI чипове и скенери за лицево разпознаване увеличи значително разходите на производителите. Поради това, някои водещи компании могат да се сблъскат със силен спад на печалбите през 2019 г. и дори да регистрират загуби.

Коментари по темата: „Печалбите на компаниите за смартфони са под угроза”

добавете коментар...

  1. :о)

    чудят се какво да си изсмучат от пръстите…полза за потребителя 0
    на това му се вика ВМЕНЕНИ НУЖДИ!

  2. Anonymous

    Да, това е резултата, когато са глухи и слепи за желанията, нуждите и мнението на потребителите. 90% от екстрите са напълно ненужни за огромна част от хората. Няма да ги спаси и 5G-то.

Коментар