Apple работи по обединяване на iOS и macOS приложенията

Скоро разработчиците на iOS и macOS софтуер ще могат да създават единни приложения за двете платформи (източник: CCO Public Domain)

В рамките на две години разработчиците на Apple софтуер ще получат възможност да обединят приложенията за iOS и macOS в единен продукт. Това предвижда нова инициатива, наречена Marzipan.

Още през миналата година Apple обяви, че ще даде на разработчиците инструмент за лесно „портиране“ на iOS приложения към десктоп платформата macOS. Очакванията бяха това да се случи през 2019 година, но доскоро липсваше яснота за проекта.

Според публикация на Блумбърг, през настоящата година ще се реализира първият етап на инициативата Marzipan, в който разработчиците ще получат възможност за портиране към macOS на приложения, написани за iPad.

Догодина пък ще се появи възможност за портиране на iOS приложения, написани на първо място за използване на iPhone, към macOS. Все още обаче това ще бъдат различни приложения, които разработчиците ще публикуват в различи магазини за приложения.

През 2021 г. се очаква разработчиците да се сдобият с възможност да обединят приложенията за iOS и macOS – т.е. за iPhone, iPad и Mac – в единно приложение, което се нарича „single binary“. Това ще позволи публикуване на приложенията в един магазин.

Предполага се, че към момента на финализиране на инициативата, Apple ще е преформатирала своите магазини за приложения. На фона на информациите, че Apple възнамерява да приведе компютрите си на собствени процесори, постепенното сливане на iOS и macOS изглежда логично.

Коментари по темата: „Apple работи по обединяване на iOS и macOS приложенията”

добавете коментар...

  1. TECHNEWS

    It’s called MacOS, not mcsOS.

    Do U Have any QA within TechNews when doing anything ?

Коментар