Община на бъдещето показаха Майкрософт и МДААР

Платформа за изграждане и предоставяне на услуги на гражданите ще бъде внедрена като пилотен проект в общините Костинброд и Каварна до средата на месец май 2009 г. Възможностите на системата бяха демонстрирани днес на пресконференция в София. 
Проектът се реализира чрез публично-частното партньорство между МДААР, от една страна, и Майкрософт, ЦАПК “Прогрес” и Парафлоу Комюникейшънс, от друга. На събитието беше обявено, че към тях се присъединяват и Сиско Системс България, ЕМС и Дел, с което се оформя един високотехнологичен клъстър, който ще подпомага усилията за по-бързо внедряване на концепцията за електронно правителство.
Министър Николай Василев подчерта изключителната роля на Майкрософт за осъществяване на проекта, като каза, че “българската администрация не може да работи без продуктите на Майкрософт и това ще продължи.”
Министърът отбеляза и ролята на ЦАПК “Прогрес” и Парафлоу в този и други проекти по електронното правителство. Той наблегна на факта, че пилотният проект се осъществява с добрата воля на частния сектор и за него не са похарчени пари от бюджета.
България изпреварва съседни държави като Гърция и Румъния в изграждането на електронно правителство. В момента администрацията разполага с добри закони, добро оборудване и добри програми за обучение на служителите, което е отлична предпоставка за крайния успех, каза  министър Василев.
Проектът дава възможност да се види как ще изглежда българската община в бъдещето, заяви Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България. Той вярва, че България ще се доближи до идеалния вариант на визията на компанията.
"Това не е отделен продукт, а платформа, която обединява всичко, направено досега за “електронизиране” на услугите, които общините предоставят на гражданите", поясни Киряков.
Платформата позволява интегриране на всички вече изградени и съществуващи системи в общините, така че да се използват в максимална степен наличните ресурси и натрупаният опит на служителите. Системата ще спомогне услугите за гражданите да станат по-прозрачни и по-качествени.
За целта на демонстрацията представител на медиите влезе в ролята на гражданин, който подаде няколко сигнала до общинската администрация в Костинброд – през интернет и чрез обаждане до кол-центъра, изграден в общината. С помощта на видеоконферентна връзка с община Костинброд, осъществена чрез технологията за интегрирани комуникации на Майкрософт – Unified Communications, аудиторията можеше да наблюдава в реално време приемането и обработката на сигнала от служител от кол-центъра на общината.
При подаване на сигнал/заявление през уеб портала на съответната община гражданинът трябва да се регистрира, след което да даде описание на сигнала. Служител на общината приема сигнала, поставя срок за изпълнение и връща на подателя потвърждение, че сигналът е приет.
Втората част на демонстрацията включваше подаване на сигнал от мобилен телефон. След изтичане на срока за изпълнение по сигнала, гражданинът бива уведомен с електронна поща или обаждане по телефона.
Майкрософт показа и своята система за видеоконференции Round Table, състояща се от камера и микрофон. Демонстрирана беше възможността й да направи 360-градусова панорамна снимка на аудиторията, както и да следи и да показва онзи човек в залата, който говори в момента.
Очаква се внедряването на проекта в двете общини да приключи през месец май 2009 г. Платформата може да бъде внедрена във всяка друга община на територията на страната, която има интерес, независимо от нейната големина.
Финансирането на подобни проекти в публичния сектор ще бъде възможно по Оперативна програма "Административен капацитет" и през тази година.

по темата: „Община на бъдещето показаха Майкрософт и МДААР”

добавете коментар...

  1. Bai SOA

    Нямам идея това да е реализирано чрез общественна поръчка.Дано се разследва този проект.Надявам се ,че има колеги които не смятат че една такава поръчка може да се направи-абе..какво ли пиша -наскоро правих матрица на възможностите на различните портали в държ.админ.-познайте колко от тях са интегрирани и унифицирани 🙂 – и как примерно тези порталикоито демонстрират тук и услугите може да се интегрират в другите

Коментар