Широколентовите IP услуги ще дискутира семинар на IDC

Развитието на широколентовият достъп у нас през 2009 година ще подтикне операторите към стартиране на редица услуги, които ще им позволят да използват по-рационално ресурсите си и да си осигурят нови източници на приходи, прогнозираха анализатори от IDC.
На 26 февруари в столичния хотел Сентръл Парк IDC България ще проведе семинар на тема "Широколентови IP услуги" (Broadband IP Services). Събитието е фокусирано върху възможностите пред пазара за предоставяне на услуги с добавена стойност на базата на развиващата се широколентова инфраструктура.
Анализаторите очакват на форума професионалисти в сферата на телекомуникациите, интернет доставчици, доставчици на съдържание и на услуги.
Конвергенцията (обединеняването на различни типове медия, средства и режими за достъп и начини на употреба в една обща мрежа, а и често в едно устройство) дава неограничени възможности за реализация на услуги в сферата на видеоконференциите, обединените комуникации, дистанционното присъствие, наблюдението, е-обучението, и не на последно място за доставка на разнообразно съдържание като телевизия и видео, посочиха от IDC.
Развитието на широколентовия достъп е една от приоритетните области за развитие и част от плана за противодействие на кризата в Европа, за която през 2009 година ще е налично финансиране от над 1 милиард евро. През настоящата година у нас ще продължи изграждането на широколентова инфраструктура.
Правителствената програма за развитие на широколентовия достъп, която се разработва с участието на широк кръг професионалисти в сектора, ще бъде представена от ДАИТС и Българския ИКТ клъстер.
Джошуа Буд, старши анализатор в IDC CEMA, ще говори за резултати от изследвания на пазарите на широколентови услуги в Централна и Източна Европа, за тенденции, практики и влияние на различни фактори върху пазара. Ще бъдат представени и иновативни бизнес модели, базирани на съвременни технологични решения.

Коментар