Азиатски фирми движат иновациите

Иновациите в хай-тек индустрията се изместват към Азия, според актуален рейтинг (източник: CCO Public Domain)

Поредното издание на рейтинга на Fast Company за най-иновативните компании в света поставя начело китайска компания. В актуалната класация за 2019 г. Apple, която оглавяваше списъка за миналата година, слиза на 17-то място.

Fast Company изследва дейността на хиляда компании от целия свят, вкл. техните иновации и бизнес инициативи, които влияят на развитието на пазара и общата култура. Отчитат се също така начините за постигане на успех в динамично променящия се свят.

Най-иновативна компания по тези критерии се оказва китайската Meituan Dianping. Тя разработва платформа за поръчка на храна, резервиране на хотели и покупка на билети.

На второ място в рейтинга е услугата за поръчка на такси Grab, която е популярна в региона на Югоизточна Азия. Така водещите позиции в класацията заемат компании, свързани тясно с азиатския пазар.

След тях се нарежда Националната баскетболна лига на САЩ – тя е отличена за активното внедряване на различни технологични решения, вкл. пускането през 2018 г. на лигата за киберспорт за играчите в баскетболния симулатор NBA 2K.

В рейтинга за миналата година Apple беше призната за най-иновативната компания, заради амбициозния й подход към разработката на софтуер и хардуер, вкл. процесорите A Series за iPhone и IPad, както и за инициативите на компанията в създаването на медицински приложения и изкуствен интелект.

Тази година обаче Apple заема едва 17-то място в рейтинга. Но въпреки това експертите изтъкват постиженията на компанията в разработката на хардуер, в частност процесора A12 Bionic, който съдържа 6,9 млрд. транзистора.

Коментари по темата: „Азиатски фирми движат иновациите”

добавете коментар...

  1. Fishcake

    П.п, представете си, че Китай и Индия имаха същия БВП на глава като САЩ. Но 10 пъти повече население, т.е. 10-кратно по-висок бюджет от САЩ за космически изследвания, физика, медицина, енергийни иновации, наука.

  2. Fishcake

    Крайно време е. 6 от 7 милиарда души не участват в иновациите. Можеше вече да сме колонизирали други планети, ако човешкият потенциал се използваше пълноценно.

Коментар