Apple подготвя замяна на Intel с ARM в компютрите си

Mac компютрите скоро може да заработят с ARM чипове от Apple (източник: CCO Public Domain)

Apple ще се откаже от процесорите на Intel в своите компютри в полза на собствено разработени чипове с ARM архитектура. Очаква се това да се случи още през 2020 година, според информирани източници на Блумбърг.

Проектът за собствени чипове на Apple е на пълен ход в момента и е част от стратегия за унифициране на приложенията за компютри и мобилни устройства. Компанията иска разработчиците да могат да създават единни приложения, които работят на смартфони, таблети и компютри – без промени в изходния код и оптимизации.

Предполага се, че ако реализира идеите си, Apple ще облекчи съществено създателите на софтуер за нейните платформи, като ги избави от необходимостта да разработват няколко версии на своите приложения. Очаква се също това да доведе до значително увеличение на броя на приложенията за десктоп платформата macOS.

Преходът към единни приложения за всеки тип устройства вече е започнал. Миналата година Apple пренесе няколко стандартни програми за iOS, вкл. Home, Stocks и Voice Memos, на операционна система macOS. По план, през 2019 г. рзарботчиците ще могат да пренасят iPad приложения на macOS, а през 2020 г. инициативата ще обхване приложенията и игрите за iPhone.

Що се отнася до процесорите, Apple вече разработва ARM чипове за своите мобилни решения. Преходът към такива чипове за компютри обаче е сложен от гледна точка на настройка на оборудването и операционната система. Това може да доведе до проблеми със съвместимостта между старите и новите Mac компютри.

Коментари по темата: „Apple подготвя замяна на Intel с ARM в компютрите си”

добавете коментар...

  1. Дебъгерист

    Ей това вече наистина може да се нарече иновация.
    Пожелавам им успех, защото ако успеят, ще ги последват и всички други!

Коментар