IBM назначи “цар” по “облачни изчисления”

Корпорацията IBM назначи Ерик Клементи за мениджър на всички дейности, свързани с т.нар. "облачни изчисления" (cloud computing).
Макар и официално Клементи да се води на длъжност "генерален мениджър на корпоративните инициативи", CNET News го нарече "цар".
Въпрос на време беше някоя от големите технологични компании да обяви подобна позиция. Концепцията за облачни изчисления е изключително актуална, а IBM е един от най-последователните й поддръжници.
Наскоро Синият гигант успя да привлече за клиенти на своите интернет базирани услуги компании като Елизабет Арден и Нексера, както и голф асоциацията на САЩ.
В последните 18 месеца IBM изгради над 10 центъра за данни по целия свят. Задачата пред Клементи е да привлече към облачните изчисления корпорациите и правителствата.
В условията на икономическа криза, "облакът" става предпочитан, поради своя потенциал да спести разходи на компаниите. В следващите три години пазарът в тази нова област ще достигне 42 милиарда долара, според IDC.
Първата изява на Клементи на новия пост ще се състои тази седмица на CIO конференция на IBM в Китай. Там компанията ще обяви и новата "облачна" услуга Tivoli Storage.

Коментари по темата: „IBM назначи “цар” по “облачни изчисления””

добавете коментар...

  1. ...

    Основният философски въпрос на Облака е: Qui et quid bono? – в печалба на кого и на какво е цялото това мероприятие.
    – Кой има сметка и полза от тези облаци?
    – Защо някой ще строи облаци за да ни ‘дава безплатни’ услуги – ‘безплатни’ за сметка на какво?
    – Вярно ли е, че безплатните неща струват точно толкова, колкото си платил за тях?
    – Коя е основната идея на облака: да се крадат лични данни – кой както намери за добре; да се плагиатства интелектуална собственост без скрупули и без граници; да се деквалифицира местното туземно население до безкрайност … или има и още.
    … защото клоуните, които ни продават Луната ‘като сувенир’ утре може да ни продават и енергията и4 въздуха, който дишаме … със смарт карта … в приложение на облака.
    Манията за величие и манията за алчност никога не са били идея от първа хубост … лошото е, че много често са неразпознаваеми.

Коментар