Водещ куриер започва доставки с робот

FedEx SameDay Bot е призван да помогне на търговците на дребно да доставят поръчките в рамките на същия ден (източник: FedEx)

Компанията за експресни доставки FedEx планира да въведе в дейността си робот-куриер. Тестовете на самоуправляемото устройство ще започнат през лятото на 2019 г., съобщиха от водещия в сектора доставчик.

Роботът FedEx SameDay Bot е призван да помогне на търговските организации да доставят поръчките в рамките на същия ден. Той ще обслужва т.нар. „последна миля“ – т.е. доставката непосредствено до получателя.

За да убеди търговците на дребно в потребността от доставки с помощта на робот, FedEx си партнира с компании като AutoZone, Lowe’s, Pizza Hut, Target, Walgreens и Walmart.

Статистиката сочи, че 60% от купувачите живеят не по-далече от няколко километра от магазините. Доставките с роботи могат да се окажат най-подходящия вариант за тях.

FedEx разработва робота-куриер в партньорство с компанията DEKA Development & Research, основана от Дийн Камен, който е изобретател на иновативни устройства като iBot и Segway.

Електрическия робот-куриер може да се придвижва по тротоари и обикновени пътища. Той е оборудван с лидар и няколко камери, които в съчетание с алгоритми за машинно обучение му позволяват да открива препятствията и да избягва сблъсъците, движейки си по безопасни пътища и съблюдавайки правилата.

Проходимостта на робота е достатъчна за движение по неасфалтирани пътища, бордюри и дори стъпала, твърдят от американската компания за куриерски услуги, базирана в Мемфис, щата Тенеси.

FedEx ще тества първоначално доставки с робота в избрани свои офиси – FedEx Office, които предлагат услугата SameDay City в 1900 градове на 32 пазара с използване на фирмени автомобили.

Коментар