Нова версия на Ubuntu излиза през април

Поредна версия на Ubuntu влиза скоро в етап на бета тестове (източник: TechNews.bg)

Canonical работи усилено по следваща версия на операционната система с отворен код Ubuntu. Известна като Disco Dingo, версия 19.04 се очаква да стане достъпна за потребителите на 18 април.

В момента Ubuntu 19.04 е на етап, в който са замразени текущите промени. Това означава, че разработчикът няма да добавя нови функции в системата, а само ще тества и отстранява грешки.

Новата версия идва с графичен интерфейс GNOME 3.32 и ядро Linux 4.20. Това е дистрибуция с 9-месечен цикъл на поддръжка, която не е предназначена за обновяване на критично важни системи.

Публична бета версия на Ubuntu 19.04 ще излезе на 28 март. Ако в процеса на бета-тестване бъдат открити грешки, кандидат-финална версия на системата ще стане достъпна на 11 април.

Canonical подготвя редица нови възможности в Ubuntu 19.04, но пълният им списък все още не е публикуван. По-рано се появиха информации, че дистрибуцията ще използва актуална версия на файловия мениджър Nautilus под номер 3.30, докато Ubuntu 18.04 и 18.10 работят с версия 3.26.

Освен това, Disco Dingo ще предложи подобрени възможности за управление на обновяването на ядрото без презареждане на системата. Подобна възможност се появи за първи път в Ubuntu 18.04 LTS.

Очакват се също интеграция с Android, подобрения в Snap пакетите и превключване на прозорци с Alt+Tab, промени в центъра за приложения по подобие на macOS App Store и други нововъведения.

Коментари по темата: „Нова версия на Ubuntu излиза през април”

добавете коментар...

  1. Той

    Cheese, GIMP (Paint), Mahjongg, Solitaire, Amazon, Mines(weeper)…сякаш тези глупости съм ги виждал преди години в Windows XP. Егати “новото”. На това сигурно ще се сетят след 50 години да пуснат Matlab, Photoshop, CorelDraw…

Коментар