Създателят на Уча.се с награда за специален принос от БАИТ

Президентът Румен Радев връчи наградата за специален принос на Дарин Маджаров, създател на Уча.се (източник: БАИТ)

Дарин Маджаров, създател на Уча.се – образователна платформа с над 14 000 видео уроци и тестове по всеки предмет от 1-ви до 12-ти клас – заслужи Наградата за специален принос в традиционния конкурс на БАИТ. На официална церемония снощи браншовата организация обяви победителите в „Наградите на БАИТ“ за 2018 г. в 11 категории.

Дарин Маджаров завършва с отличие Априловската гимназия в Габрово, след което продължава своето образование в чужбина. По това време се заражда идеята му за образователна платформа, която да е в помощ на учениците, и записва сам над 550 видеа. След като интересът към Уча.се нараства, младият предприемач се завръща в България, за да развива проекта. Уча.се се ползва от над 500 000 ученици и учители, които са изгледали над 40 000 000 видео урока до момента.

Уча.се онагледява всички важни принципи за съвременното образование – достъпност, нагледност, адаптивност, разрастващи се елементи на интерактивност и висока мотивация за учениците“, заяви президентът Румен Радев при връчване на наградата.

Конкурсът на БАИТ показва измеренията на постиженията през изминалата година в българската дигитална индустрия, подчерта председателят на УС на БАИТ Огнян Траянов. По неговите думи, удовлетворението идва, когато проектите се използват или за повишаване конкурентоспособността на предприятията или за облекчаване на живота на гражданите и цялото общество.

Победителите в конкурса бяха избрани сред 120 регистрации от 97 личности, компании и институции (източник: БАИТ)

Ето и победителите в останалите 10 категории на конкурса:

Държавна администрация: Министерство на туризма за Платформа за подаване и обработка на исканията за получаване на услуги и разрешения посредством безплатна удостоверителна услуга.

Компания-новатор в използването на авангардни ИКТ решения: Максима България ЕООД за проекта „Безпилотни каси“ в магазин T Market.

Компания с най-голям принос за популяризиране на имиджа на българската ИКТ индустрия по света: Мобайл Системс ООД, чиито приложения се използват от 500 млн. потребители в световен мащаб. За впечатляващото постижение компанията получи и допълнителна награда от Ева Майдел – пътуване до Брюксел и посещение на евроинституциите.

Журналистически принос: Флора Велчева и Добромир Видев от Българското национално радио, автори на поредицата „Разкодирано“. В тази категория беше връчена и поощрителна грамота с фокус върху регионално ИКТ развитие на Магдалена Тодорова от телевизия „Черно море“.

Младежка награда: Енчо Шахънов от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София спечели с проекта си „Система за локализиране на хора“. И трите номинирани проекта в категорията са с голям потенциал и младежите получиха допълнително поощрение от компании-членове на БАИТ. Йордан Цветков, ученик в МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив получи Индивидуален план за обучение и участие в Менторската програма на Некст Лаб и IoT устройства от Алтерко Роботикс. Николай Станишев, студент в ТУ-София получи награда от ERP.BG – Двудневен курс „Управление на лични данни (GDPR).

Победителите във всяка категория получиха поименни плакети и грамоти (източник: БАИТ)

Образователна награда: Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас. Наградата се присъжда за успешната реализация на проекта, който е резултат от сътрудничеството между общината, компании от ИКТ индустрията и университетите в Бургас.

Общинска администрация: Община Варна за Електронна система на фонд „Култура“. С внедряването на системата се постига публичност в работата на администрацията и прозрачност при изразходване на публични финанси.

StartUp Компания: ШКОЛО ООД за проекта SHKOLO. Платформата за дигитално управление на образователни институции се използва от 1/3 от българските училища.

Успешен български ИКТ продукт: Мобайл Системс ООД с офисния пакет OfficeSuite, който има над 300 милиона инсталации.

Значителен корпоративен ИКТ проект: Методия AД за „Utility Suite for Dyce Energy“. Мащабният проект е разработен за B2B ютилити компания, независим доставчик на газ и електричество на британския пазар.

Победителите във всяка категория получиха поименни плакети и грамоти от БАИТ, както и предметни награди, предоставени от партньорите на конкурса. Те бяха избрани сред 120 регистрации от 97 личности, компании и институции.

Коментар