Синхронизация на контакти и календари от Google

Google пусна бета версия на продукта Google Sync, който позволява на мобилни потребители да синхронизират техните контакти и в някои случаи информация от календари.

Услугата работи с телефони на Nokia и Sony Ericsson, Windows Mobile телефони, iPhone и iPod touch на Apple и BlackBerry на RIM. Google Sync използва протокола Microsoft Exchange ActiveSync, за да актуализира календари и Gmail контакти.

По думите на софтуерния инженер Брайн Мохини, добавянето на Google Sync към устройство iPhone или Windows Mobile ще позволи на неговия потребител да получава Gmail контакти и събития от Google Calendar. Синхронизацията на книгата с адреси и календари ще се извършва автоматично и прозрачно.

Запазване на данните

“Sync използва авангардна технология, така че всички промени или допълнения към вашия календар или контакти се отразяват в мобилното ви устройство за минути”, каза Мохини. “Връзката никога не прекъсва, така че няма да ви се налага да синхронизирате ръчно телефона си след инсталация и настройка на Sync”.

Удобна и полезна допълнителна характеристика е възможността за автоматично резервиране на синхронизираната информация в акаунта на потребителя. Тя ще бъде на разположение на потребителя по всяко време, дори ако той загуби мобилното си устройство.

“Друга важна стъпка за Google е, че успява да направи услугите си достъпни за множество устройства и платформи”, каза Майкъл Гартенберг, вице президент на компанията за пазарни проучвания Interpret. “В същото време, от голямо значение е и лицензирането на протокола Exchange ActiveSync, което ознчава, че сега Google може да предложи синхронизация и за своята платформа Android. Това е една важна характеристика, която липсваше досега”.

Потребители, внимавайте

Макар че функцията във всички случаи е удобна, винаги има вероятност нещо да не стане, както трябва. В своя блог Google предупреждава, че Google Sync може да изтрие всички съществуващи контакти и събития в календара, така че е препоръчително данните да се архивират преди да се инсталира Sync.

Засега Google Sync поддържа само до пет потребителски календари, така че ако някой потребител има повече от този брой, не би трябвало да рискува да използва синхронизацията.

За устройства, които използват SyncML, Google Sync ще позволи и двата начина за синхронизация на контактите, по думите на Мохини. Опцията за синхронизация на Потребителите на устройствата със SyncML могат да намерят опцията за синхронизация в менюто с настройките или в синхронизиращо приложение.

Според Google, продуктът Google Sync може да се използва на третото издание на Nokia Symbian S60 (серията E и серията N-6120, 6121), второто издание на Nokia Symbian S60 (6630, 6680, N70, N90) и повечето телефони на Sony Ericsson.

Бета версията на Google Sync може да се изпробва на m.google.com/sync.

Коментар