HTC и Opera искат да разклатят установения ред

Крипто-смартфонът Exodus 1 предизвиква големите технологични компании с бизнес модели, базирани на големи данни (източник: HTC)

Ново партньорство на HTC и разработчика на браузъра Opera обещава по-висока защита на личните данни и сигурността на потребителите, когато сърфират в интернет през крипто-смартфона HTC Exodus 1, стана ясно на Световния мобилен конгрес (MWC 2309) в Барселона.

От тази седмица потребителите на Exodus 1 могат да актуализират устройствата си дистанционно, за да се свързват с нови партньори и да се възползват от новата децентрализирана мрежа. Моделът вече получи одобрението на криптообщността като първия блокчейн смартфон.

Напоследък се забелязва тенденция към подобряване на защитата на личните данни и сигурността на работата, която е предизвикана от скептицизма към големите технологични компании. Смята се, че те използват неправомерно данните на потребителите, но най-сериозното притеснение е, че не е ясно колко обезопасени са данните.

Exodus работи за бъдещето на данните и създаването на правилната архитектура за интернет, която включва защита и сигурност на личните данни, както и прехвърляне на собствеността на данните обратно на човека, който ги е генерирал“, каза по този повод Фил Чен, главен директор по централизацията в HTC.

Потребителите на Opera получават допълнителна защита за своите крипто-активи в Exodus 1 (източник: HTC)

Децентрализираната мрежа ще позволи на потребителите да предпазят и подсигурят собствените си данни чрез по-прозрачни „peer-to-peer“ услуги, премахващи посредника, който преди се възползваше от поверената му за съхранение информация.

С устройства като Exodus 1 потребителите ще могат да управляват собствения си профил и всички други онлайн активи в различните платформи, като споделят определена информация. Това децентрализирано движение ще промени драстично начина, по който се управляват данните, казват от HTC.

Същевременно, бизнесът ще развие нови бизнес модели, които не разчитат на съхранението и експлоатацията на потребителски данни. За да подкрепи движението Интернет 3.0, екипът на Exodus ще сподели приложението Zion Key Management с избрани партньори с фокус върху защитата на лични данни.

Opera, първата търсачка в света, пригодена за крипто-нужди, вече се възползва от това приложение. В резултат, потребителите на Opera получават допълнителна защита за своите крипто-активи в Exodus 1 и могат да взаимодействат, да извършват транзакции и да ползват различни услуги директно чрез личните си ключове, съхранявани в устройствата им.

В момента сме в зората на една нова интернет ера, в която децентрализираните услуги ще разклатят установения ред. HTC и Opera са предприели смелата крачка да бъдат първите, които да се застъпят и да съдействат за тази трансформация“, заяви Чарлз Хамел, началник на крипто отдела на Opera.

По неговите думи, партньорството на Opera с екипа на Exodus задава нов стандарт за използваемост и сигурност на криптовалутите. Смартфонът Exodus 1 получи подкрепата на крипто общността и може да се купи с валута Fiat на цена на $699 в САЩ.

Коментар