Откриха нова уязвимост в процесорите Intel Core

Всички Core процесори на Intel съдържат уязвимост, твърдят изследователи (източник: Intel Corporation)

Специалисти от два университета съобщиха, че са открили нова уязвимост в процесорите на Intel. Тя е налична във всички чипове Core – от първите модели до последните, става ясно от публикация по темата в arXiv.org.

Уязвимостта е наречена Spoiler от нейните откриватели – изследователи от Политехническия институт в Уорчестър, САЩ, и Университета Любек, Германия. Както и при Spectre, новата уязвимост е свързана с особеностите на механизма за спекулативно изпълнение на инструкции, но се възползва от друг хардуерен блок.

Според изследователите, уязвимостта се запазва независимо от използваната операционна система, виртуална машина или изолирана среда. Софтуерът, призван да затвори уязвимостите Spectre и Meltdown, не е ефективен в случая със Spoiler.

Нещо повече, пълното отстраняване на уязвимостта по софтуерен път е принципно невъзможно, твърдят специалистите. Проблемът може да се реши само с промяна на архитектурата на бъдещите процесори, за което на Intel ще са необходими няколко години в най-добрия случай.

Самата Intel е била информирана за уязвимостта на 1 декември миналата година. Изследването уточнява, че Spoiler засяга само процесорите на Intel, но не и чиповете на конкурента AMD.

Коментари по темата: „Откриха нова уязвимост в процесорите Intel Core”

добавете коментар...

 1. ха

  Време е за масова подмяна на процесорите. Като станат всички хора готови (след няколко години) – тогава Intel вече ще е готов с променения дизайн на процесорите си, а същевременно ще открият непоправим бъг в процесорите AMD.
  Възможно е тези “бъгове” да са много добре прикрити “задни врати” на самия производител. Проблемът е в това, че анализът на данните се разви много през последните години и тези стари технологии просто не можаха да продължат да бъдат незабелязани.

 2. да бееее да

  ся refund 😀

 3. Lordoff

  И за колко ли дупки още не знаем ….

 4. Удобство

  Демек, това не е уязвимост в следствие на грешка. Това е design flaw. Уязвима по природа. Дали са толкова тъпи или просто така им е по-удобно с цел контрол и атаки на вражески обекти?

Коментар