HPE: Фокусът ни върху адаптивността е печеливш

НР е успешна на пазара вече 80 години, благодарение на способността си да се адаптира към промените, подчерта Ираван Хира (снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Да си голям вече не е условие за напредък на постоянно променящия се пазар, движен от технологиите, ако ти липсва гъвкавост. НP, гигантът от Пало Алто, Калифорния с 80-годишна история, разбра това и през 2015 г. взе решение да раздели бизнеса си. Така се появиха две отделни компании – Hewlett-Packard Enterprise и HP Inc.

„Целта бе да се фокусираме върху адаптивността и гъвкавостта. Оказа се че, този модел е доста печеливш и така успяхме да се съсредоточим върху разработването на надеждни продукти, като същевременно постигнахме високи финансови резултати“, заяви Ираван Хира, управляващ директор на Hewlett-Packard Enterprise България, под ръководството на Селектиум България, на среща с медиите днес в София.

HPE се стреми да улесни начина, по който хората живеят и работят, разказа Ираван Хира. Той открои тенденцията към изкуствен интелект, който си пробива път в различни сфери – така например, скоро предстои да бъде открит най-новият стадион с интелигентно управление, на който ще играе срещите си футболният клуб Тотнъм.

Но най-хубавото е, че изкуственият интелект навлиза и в медицината, посочи мениджърът. Например, в лечението на Алцхаймер, като за целта в продължение на 30 години ще се извършва сканиране на мозъка на пациенти, за да се намери ключът за лечението на болестта.

Освен в тези знакови проекти, HРЕ използва изкуствения интелект и в решенията за проследяване на трафика на хора и предотвратяването му. Компанията вече е постигнала известни успехи в тази сфера.

За добро или лошо, всичко около нас ще е свързано, коментира Ираван Хира. Но освен това, нещата ще стават и умни. „Всичко се върти около данните, което генерира огромни масиви от информация. Все още данните се четат в електронен вид, но вече има възможност за разпознаване на говор и звук”, добави той.

HPE се стреми да улесни начина, по който хората живеят и работят, разказа Ираван Хира, (снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Според експертите на НРЕ, тенденциите в ИТ сектора водят до децентрализиране и към 2020 г. ще достигнем границата на мрежата. До този извод специалистите стигат преди три години, когато се „срещат“ реалният и цифровият свят. Затова вече се говори за интелигентни производства – например на коли, за интелигентно управление на стадиони, болници и т.н.

„Но ако продължим да ползваме суперкомпютрите само за управление, така няма да имаме автономност. НРЕ иска да вкара целия интелект максимално близо до полето на действие. Вярваме, че най-важен е точният момент, времето, за което нещата се превръщат от идея в реалност”, сподели Хира.

Той очерта трите основни направления, върху които се фокусира НРЕ в своята дейност: технологиите, хората и икономическите показатели. „Вярваме, че технологиите трябва да са най-добрите, но от друга страна те трябва да са хибридни, защото всичко днес е много по-сложно. Докато до неотдавна нещата бяха подредени като лазаня – на пластове, сега всичко е като спагети, разбъркано е“, коментира мениджърът.

Хората също трябва да се „трансформират“, защото адаптирането към промяната е трудно, а и не винаги бизнесът е готов да реагира адекватно на предизвикателствата, заключи Ираван Хира.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар