Apple остава безусловен лидер в носимата електроника

Apple контролира 27,4% от пазара на носима електроника през четвъртото тримесечие (източник: Apple)

Продажбите на носима електроника са се покачили с 31,4% през четвъртото тримесечие на 2018 г., достигайки 59,3 млн. устройства – смарт часовници, фитнес гривни и други подобни джаджи, сочи анализ на IDC.

Ръстът на пазара е обусловен основно от излизането на нови модели носими устройства в предпразничния сезон, както и от новите смартфони на водещи брандове, тъй като много от тях се предлагат в комплект с носимо устройство..

IDC разширява категорията на носимата електроника, като добавя към нея и безжични гарнитури с поддръжка на повикване на умен виртуален помощник с натискане на един бутон или гласова команда.

Лидерът Apple контролира 27,4% от пазара през четвъртото тримесечие, но това е отстъпление, тъй като година по-рано компанията имаше дял от 29,6%. На второ място е Xiaomi, която увеличава дела си от 11,6% до 12,6%, а трета е Huawei с внушителен прогрес – от 3,6% до 9,6%.

Fitbit слиза на четвърто място с пазарен дял от 9,4%, докато година по-рано тази компания контролираше 11,9% от пазара на носима електроника. В топ 5 попада още корейският производител Samsung, делът на който е нараснал от 4,3% до 6,8%.

Като цяло за годината, подреждането е малко по-различно. Apple държи 26,8% от пазара, следвана от Xiaomi с 13,5% и Fitbit с 8,0%. По-надолу се наместват Huawei с дял от 6,6% и Samsung с 6,2%. Продадени са общо 172,2 млн. носими устройства, или с 27,5% повече, отколкото през 2017 г.

Коментари по темата: „Apple остава безусловен лидер в носимата електроника”

добавете коментар...

  1. М..

    За тия пари по-добре си вземете някой хубав часовник.

    – Здравей, колко е часа?
    – Ами.. нямам батерия.

  2. Lordoff

    Е, всичко това говори за междуушното съдържание на потребителите! А у нас нещата са просто комични: само в България можеш да видиш някой да кара кола за 1000 лева и да говори по телефон за 2000….

Коментар