Пазарът на мрежово оборудване е във възход

Cisco доминира пазара на Ethernet комутатори и маршрутизатори (източник: Csico)

Световният пазар на мрежово оборудване демонстрира уверен ръст през четвъртото тримесечие и цялата 2018 година, сочи актуален доклад на анализаторската компания IDC.

В периода октомври-декември продажбите на Ethernet комутатори (Layer 2/3) са генерирали приходи в размер на 7,8 млрд. долара, което е ръст от 12,7%, а като цяло за годината пазарът на такива устройства се е увеличил с 9,1% до 28,1 млрд. долара.

В същото време сегментът на маршрутизаторите от корпоративен и операторски клас регистрира ръст от 15,6%, до 4,6 млрд. долара през тримесечието и от 1,8% до 15,5 млрд. долара за годината.

Съществен прогрес отчитат анализаторите на пазара за комутатори (суичове) в Централна и Източна Европа. Подрегионът бележи ръстове през тримесечието и годината съответно от 14,9% и 12,6%. Продажбите на комутатори в Западна Европа пък са се увеличили съответно с 12,1% и 9,1%.

Впечатляващ е мрежовият пазар в Саудитска Арабия, където бизнесът с комутатори е нараснал с 44,8% през тримесечието и с 15,8% за годината. Като отчита позитивната тенденция в световен мащаб, IDC очаква продажбите на комутатори да продължат да нарастват и през цялата 2019 година.

На пазара за маршрутизатори (рутери) се наблюдава ръст от 20,3% през тримесечието при операторското оборудване, докато при корпоративните устройства увеличението е 2,2%. Двете категории устройства постигат ръстове от 2% и 1,2% като цяло за годината.

Топ 5 на производителите на мрежово оборудване оглавява американската компания Cisco, която контролира 52,8% от пазара на Ethernet комутатори през 2018 г., в сравнение с 54,8% през 2017 г. При маршрутизаторите Cisco държи 38,8% и регистрира спад от 2,7%.

В челната петица намират място още китайският гигант Huawei, следван от Arista Networks, Hewlett Packard Enterprise и Juniper Networks, сочи актуалният доклад на IDC за продажбите на комутатори и рутери на световния пазар.

Коментар