ВСУ стартира магистърски програми по киберсигурност

Варненският свободен университет ще подготвя специалисти по киберсигурност (източник: ВСУ „Черноризец Храбър“)

Варненският свободен университет стартира магистърски програми по киберсигурност и интелигентни системи за защита на населението, съобщиха от учебното заведение. На представянето им на 16 март ще бъде обявен и проектът за създаване на Черноморска академия за сигурност.

Стартиращите програми са съвместна инициатива на ВСУ „Черноризец Храбър“ с Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ във Варна, специалисти от Израел, ЕС и Русия. Световноизвестни експерти, учени, анализатори и практици в сферата на киберсигурността и технологиите ще присъстват на откриването, като сред тях е Ариел Коен – в Топ 5 на водещите експерти и съветник на премиера на Израел по въпросите на сигурността.

Магистърските програми ще се провеждат в редовна и задочна форма а обучение, като продължителността им е три семестъра за една календарна година. Програмата предлага специализирани избираеми дисциплини в две основни направления – Data Science (за подготовка на напреднали анализатори) и HealthTech (за подготовка на хора за кариера в областта на здравната сигурност).

Образователната стратегия се базира на учебни занятия, специализирани семинари, уъркшопове, симулации, казуси и практически сесии в компютърни лаборатории, обучение и самообучение. Съдържанието на учебната програма е разработено в рамките на международните регулации, свързани със сигурността, уточниха от университета.

Коментар